ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ώρα μηδέν» για τη Ράφα

Το Ισραήλ διέταξε σταδιακή εκκένωση της Ράφα. Για επικίνδυνη κλιμάκωση έκανε λόγο η Χαμάς, ενώ Αιγύπτιοι διαπραγματευτές εντείνουν τις προσπάθειες για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της επιχείρησης

Αυξάνονται οι φόβοι των κατοίκων και των εκτοπισμένων Παλαιστινίων της Ράφα για επικείμενη ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού για σταδιακή εκκένωσή της.

Στη Ράφα έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι και επίσης η πόλη βρίσκεται στο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, στα σύνορά του με την Αίγυπτο.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Κάιρο έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ κατά μίας χερσαίας επίθεσης που θα είχε μεγάλες απώλειες και θα απειλούσε να προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η Ράφα αποτελεί κρησφύγετο της Χαμάς.

Εκκένωση υπό βροχή και εν μέσω εκρήξεων

Η εντολή του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τμήματα της Ράφα νωρίτερα σήμερα Δευτέρα σηματοδοτεί προετοιμασία για την εξαγγελθείσα επίθεση, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Με γραπτά μηνύματα στα αραβικά, τηλεφωνήματα και διανομή φυλλαδίων οι Παλαιστίνιοι διατάχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να μετακινηθούν προς μία «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη» 20 χιλιόμετρα μακριά.

Οικογένειες Παλαιστινίων αναγκάστηκαν να πάρουν τους δρόμους με κάθε διαθέσιμο μέσο, ακόμα και με τα πόδια, υπό βροχή.

Λίγο μετά το μεσημέρι, ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στην ανατολική Ράφα, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, καθώς και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στοχεύοντας σπίτια, σύμφωνα με τις αναφορές.

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» βλέπει η Χαμάς

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς χαρακτήρισε την εντολή εκκένωσης ως «επικίνδυνη κλιμάκωση» που θα έχει συνέπειες.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, μαζί με τις δυνάμεις κατοχής, φέρουν ευθύνη για αυτή την επιχείρηση τρομοκρατίας», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος Σαμί Αμπού Ζούχρι, σε μία έμμεση αναφορά στη συμμαχία του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «ενθάρρυνε τους κατοίκους της Ράφα να εκκενώσουν την πόλη» στο πλαίσιο επιχείρησης «περιορισμένης εμβέλειας» χωρίς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους προέβη στην κίνηση ούτε αν πρόκειται να ακολουθήσει επιθετική δράση.

Παλαιστίνιοι στοιβάχτηκαν με τα παιδιά και τα υπάρχοντά τους σε κάρα, παίρνοντας εκ νέου τον δρόμο της μετεγκατάστασης. Αλλοι έφυγαν με φορτηγά ή ακόμα και με τα πόδια, περπατώντας στις λάσπες, λόγω της βροχής.

«Βρέχει πολύ και δεν ξέρουμε πού να πάμε. Ανησυχούσα ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα, τώρα πρέπει να δω πού θα πάω την οικογένειά μου», δήλωσε ο Αμπού Ραέντ, πρόσφυγας, μιλώντας στο Reuters.

Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι οι περιοχές εντός της Ράφα και γύρω από αυτήν, όπου το Ισραήλ επιδιώκει να οδηγήσει τον κόσμο, είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες και δεν υπάρχει καθόλου χώρος για περισσότερες σκηνές.

«Η μεγαλύτερη γενοκτονία, η μεγαλύτερη καταστροφή θα λάβει χώρα στη Ράφα. Καλώ ολόκληρο τον αραβικό κόσμο να παρέμβει για κατάπαυση του πυρός – ας παρέμβουν και ας μας σώσουν από αυτό», δήλωσε η Αμινάχ Αντουάν, εκτοπισμένη Παλαιστίνια.

«Διπλωματικό αδιέξοδο» στις συνομιλίες για εκεχειρία

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου εναντίον της Χαμάς, το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει επιδρομές στη Ράφα, το έσχατο καταφύγιο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για το κρησφύγετο ενόπλων όπου επίσης κρατούνται δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι.

Η νίκη του Ισραήλ είναι αδύνατη χωρίς την κατάληψη της Ράφα, ισχυρίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση.

Η προοπτική μίας επιχείρησης με πολλές απώλειες στη νότια Γάζα προκαλεί έντονη ανησυχία στις δυτικές δυνάμεις και τη γειτονική Αίγυπτο, η οποία μεσολαβεί σε νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές εντείνουν τις προσπάθειες για να περιορίσουν την τρέχουσα κλιμάκωση, ανέφερε τη Δευτέρα ανώνυμη πηγή «υψηλού επιπέδου» που επικαλέστηκε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση ειδήσεων Al Qahera.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο μετά την επίθεση της Χαμάς στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα, χθες Κυριακή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.

Το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης στη Ράφα αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.

Μιλώντας στον Αμερικανό ομόλογό του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ συνέδεσε την επιχείρηση της Δευτέρας με «διπλωματικό αδιέξοδο», για το οποίο κατηγόρησε τη Χαμάς.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Γκάλαντ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την απελευθέρωση των ομήρων και ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο, η Χαμάς απορρίπτει όλες τις προτάσεις που βρίσκονται στα χέρια της», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Ο Γκάλαντ τόνισε ότι απαιτείται στρατιωτική δράση, μεταξύ άλλων και στην περιοχή της Ράφα, ελλείψει εναλλακτικής λύσης», όπως προστίθεται.

Προειδοποίηση του ΟΗΕ για «καταστροφή»

Το ισραηλινό Army Radio, μετέδωσε ότι οι εκκενώσεις επικεντρώθηκαν σε περιφερειακές συνοικίες της Ράφα, από τις οποίες οι άνθρωποι θα κατευθύνονταν σε πόλεις με προσφυγικούς καταυλισμούς στο κοντινό Χαν Γιουνίς και στο Αλ Μουβασί.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA ανακοίνωσε ότι ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική για 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Πρόσθεσε παράλληλα ότι θα επιδιώξει να διατηρήσει την παρουσία της στην πόλη όσο περισσότερο μπορέσει προκειμένου να προσφέρει βοήθεια.

Σε νυχτερινή αεροπορική επίθεση στη Ράφα, ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν δέκα σπίτια, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

«Ο δίκαιος πόλεμός μας στη Γάζα συνεχίζεται με τους ίδιους ακριβώς στόχους: την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την ήττα της Χαμάς», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατζ στο X.

Ο πόλεμος ξεκίνησε αφότου η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ με διασυνοριακή επιδρομή στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και 252 απήχθησαν ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, 29 από αυτούς τις τελευταίες 24 ώρες, και περισσότεροι από 77.000 έχουν τραυματιστεί στην επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Την Κυριακή, κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι συνεχίζει να αρνείται στα Ηνωμένα Εθνη την ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, όπου ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα προειδοποίησε ότι συνθήκες πλήρους λιμού έχουν επικρατήσει στο βόρειο τμήμα του θυλάκου των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αν και δεν πρόκειται για επίσημη δήλωση, η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Σίντι Μακέιν, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το NBC News, έκανε λόγο για «φρίκη» και για «πλήρη λιμό στον Βορρά που κινείται προς τις νότιες περιοχές».

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X