ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάζα: Ο Νετανιάχου διέβη τον Ρουβίκωνα

Διέταξε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, αψηφώντας τις δημόσιες προειδοποιήσεις του Τζο Μπάιντεν

REUTERS, A.P.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων και προσωπικά του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να εισβάλει ο στρατός του στην πόλη της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τους φόβους για κορύφωση της ανθρωπιστικής καταστροφής που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η Ράφα αποτελεί την τελευταία περιοχή της Γάζας που συνεχίζει να βρίσκεται υπό παλαιστινιακό έλεγχο και έχει κατακλυστεί από την πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας, ως ύστατο καταφύγιο για τους εκτοπισμένους των βορείων και κεντρικών περιοχών.

Hδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους μέσα στη Ράφα, προκαλώντας τον θάνατο 22 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή του πολέμου σε 27.840, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

«Διπλό σχέδιο»

Αργότερα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ζήτησε από τη στρατιωτική ηγεσία να καταστρώσει ένα «διπλό σχέδιο» για τη συντριβή της Χαμάς στο τελευταίο της προπύργιο και την ταυτόχρονη εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, το βράδυ της Πέμπτης, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε το Ισραήλ για υπερβολική άσκηση βίας και επέμεινε στην ανάγκη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. «Οπως γνωρίζετε, είμαι της άποψης ότι η απάντηση (του Ισραήλ) στη Λωρίδα της Γάζας υπήρξε υπερβολική», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και προσέθεσε: «Πιέζω πολύ έντονα ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση των ομήρων. Εργάζομαι ασταμάτητα προς αυτή την κατεύθυνση». Μια μέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε επιστρέψει με άδεια χέρια από τη Μέση Ανατολή, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τις απαιτήσεις της Χαμάς για εκεχειρία, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση έναντι της ολοκληρωτικής νίκης» εις βάρος της ισλαμικής οργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ενδεχόμενη επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Ράφα «θα είναι κάτι που δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε». Σε πιο αυστηρό τόνο, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βένταντ Πατέλ δήλωσε: «Η διεξαγωγή μιας παρόμοιας επίθεσης αυτή τη στιγμή, χωρίς σχεδιασμό και με λιγοστή περίσκεψη, σε μια περιοχή όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο άνθρωποι, θα είναι πραγματική καταστροφή».

Η άμεση απειλή επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Ράφα προκαλεί τρόμο στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, Κάθριν Ράσελ, δήλωσε ότι ενδεχόμενη επιδρομή θα συνιστούσε «άλλη μια ολέθρια καμπή του πολέμου», προειδοποιώντας ότι μέσα και γύρω από τη Ράφα βρίσκονται περί τα 600.000 παιδιά, πολλά από τα οποία ζουν σε πρόχειρες κατασκηνώσεις, κάτω από αφόρητες συνθήκες.

Συνάντηση Μπάιντεν – Σολτς

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Γάζας, μαζί με τη συνέχιση της δυτικής βοήθειας στην Ουκρανία ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο. Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την Ουκρανία έχει μπλοκάρει λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των Ρεπουμπλικανών να ψηφίσουν σχετικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν επισκέφθηκε χθες τη Βηρυτό, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ηγέτη της ισχυρής φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και εκπροσώπους της κυβέρνησης του Λιβάνου. Μιλώντας σε εκπροσώπους της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ (οι δύο τελευταίες παλαιστινιακές οργανώσεις διατηρούν ένοπλη παρουσία και στον Λίβανο), ο Ιρανός αξιωματούχος υποσχέθηκε τη συνέχιση της στήριξης που προσφέρει στις εν λόγω οργανώσεις η Τεχεράνη.

Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας είχαν συνάντηση στο Ριάντ οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, των Εμιράτων, του Κατάρ και της φιλοξενούσας χώρας. Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Χουσεΐν αλ Σεΐχ, ήταν οι κοινές αραβικές πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην περιοχή, στον απόηχο της περιοδείας Μπλίνκεν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση