ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όσμπορν: Ζημιωμένα τα νοικοκυριά σε περίπτωση Brexit

«Η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν ένας εντυπωσιακός αυτοτραυματισμός»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κάθε νοικοκυριό στη Βρετανία θα βγει ζημιωμένο κατά 4.300 λίρες τον χρόνο (5.390 ευρώ) έως το 2030 εάν η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Times ο κ. Όσμπορν αναφέρει πως το δημοψήφισμα για το λεγόμενο ‘Brexit’ στις 23 Ιουνίου είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα που έχει κληθεί να απαντήσει η χώρα εδώ και μία γενιά και πως η απόφαση των Βρετανών θα έχει «βαθιές συνέπειες» για τη βρετανική οικονομία.

Προσθέτει ότι το υπουργείο του πραγματοποίησε μία λεπτομερέστατη ανάλυση του μακροπρόθεσμου κόστους και οφέλους τόσο της παραμονής στην ΕΕ όσο και της εξόδου από αυτήν.

«Η ανάλυση δείχνει ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ και η χωρίς ποσοστώσεις και δασμούς πρόσβαση που μας δίνει στην ενιαία αγορά μισού δισεκατομμυρίου καταναλωτών, έχει αυξήσει το εμπόριό μας με τους Ευρωπαίους γείτονές μας κατά τρία τέταρτα. Και έχει επίσης αυξήσει το εμπόριό μας με τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των περίπου 50 συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ στις οποίες συμμετέχουμε», σημειώνει ο κ. Όσμπορν.

Στελέχη της εκστρατείας Vote Leave υπέρ της εξόδου από την ΕΕ απέρριψαν την ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών. Ο βουλευτής των Συντηρητικών Τζον Ρέντγουντ είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στην ανάλυση.

Απαντώντας στην ουσία στον Δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που είπε ότι η Βρετανία πρέπει να έχει μία σχέση με την ΕΕ σαν αυτή του Καναδά, βασισμένη σε εμπορική συμφωνία, ο κ. Όσμπορν γράφει πως μια τέτοια εξέλιξη θα συρρίκνωνε τη βρετανική οικονομία κατά 6% έως το 2030.

«Το συμπέρασμα είναι σαφές: για την οικονομία της Βρετανίας και για τις οικογένειες, η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν ένας εντυπωσιακός αυτοτραυματισμός», σημειώνει στο άρθρο του ο Υπουργός Οικονομικών.

Εντός της Δευτέρας ο κ. Όσμπορν θα δώσει στη δημοσιότητα έγγραφο άνω των 200 σελίδων με την ανάλυση των οικονομικών προβλέψεων για κάθε σενάριο μετά το δημοψήφισμα. Αναμένεται να τονίζεται ότι κανένα μοντέλο σχέσης με την ΕΕ πλην της πλήρους συμμετοχής δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Την Τρίτη θα εμφανιστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής για να αναλύσει τη θέση του έναντι της πιθανότητας Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση