ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ Συντηρητικών για το Brexit

Προειδοποιήσεις για μείωση του ΑΕΠ από 3,6% έως 6% την επόμενη διετία

ΠΗΓΗ: skai.gr

Με νέα προειδοποίηση για τις επιπτώσεις ενός Brexit, αυτή τη φορά σχετικά με το αυξημένο κόστος των διακοπών των Βρετανών στην Ευρώπη, συνέχισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την εκστρατεία του υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Μιλώντας σε εγκαταστάσεις της αεροπορικής εταιρείας EasyJet στο Λούτον, ο κ. Κάμερον είπε ότι «η μεγάλη τολμηρή πατριωτική απόφαση είναι να μείνουμε στην ΕΕ».

Τόνισε επίσης ότι παρά την όλο και πιο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών του κόμματός του που έχουν μοιραστεί στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα του δημοψηφίσματος, ο ίδιος είναι βέβαιος πως η ενότητα των Συντηρητικών είναι διασφαλισμένη την επομένη του δημοψηφίσματος.

Πάντως, ορισμένα στελέχη των Τόρις που υποστηρίζουν το Brexit, οργισμένα από τις αμφιλεγόμενες προγνώσεις του υπουργείου Οικονομικών για το βραχυπρόθεσμο κόστος της εξόδου από την ΕΕ που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα από τον Υπουργό Τζορτζ Όσμπορν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έκαναν λόγο ακόμα και για πρόταση μομφής εναντίον του κ. Κάμερον μετά το δημοψήφισμα, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε μεταξύ άλλων για μείωση του ΑΕΠ από 3,6% έως 6% την επόμενη διετία και απώλεια 500.000 - 820.000 θέσεων εργασίας σε περίπτωση Brexit. Η σχετική μελέτη επικρίθηκε έντονα ως επιλεκτική παρουσίαση κάποιων πιθανοτήτων που δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στην πραγματική εικόνα.

Ο εκ των επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «προπαγάνδα» και «φάρσα» και ο τέως υπουργός Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ χαρακτήρισε τον μέχρι πρότινος συνάδελφό του στο υπουργικό συμβούλιο Τζορτζ Όσμπορν «Πινόκιο», ως προς τον ισχυρισμό του ότι οι τιμές των σπιτιών θα πέσουν έως και κατά 18% μετά από ένα πιθανό Brexit.

Ακόμα και η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP Νίκολ Στέρτζιον που υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, δήλωσε ότι «μια εκστρατεία βασισμένη στην τρομοκράτηση αρχίζει να προσβάλλει τη νοημοσύνη του κόσμου και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο».

Μιλώντας εξάλλου ενώπιον της επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον προειδοποίησε ότι η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν κάτι «εντυπωσιακά ανεύθυνο» για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης και της Βρετανίας. Υποστήριξε ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν μέλος της ΕΕ, δε θα είχαν επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία.

Εν τω μεταξύ, προσφυγή ομάδας Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ επί περισσότερο από 15 χρόνια με την οποία ζητούσαν να τους χορηγηθεί δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση