ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα άκρα η κόντρα Συντηρητικών για το Brexit

Mε πρόταση μομφής απειλείται ο Ντέιβιντ Κάμερον

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κλιμακώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στο κυβερνών βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα, με αφορμή την πορεία προς το δημοψήφισμα για την Ε.Ε., με βουλευτές να τάσσονται δημοσίως υπέρ της αποπομπής του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον μετά την κάλπη.

Οι Άντριου Μπρίτζεν και Ναντίν Ντόρις, αμφότεροι υποστηρικτές του Brexit και συχνοί επικριτές του πρωθυπουργού, δήλωσαν την Κυριακή ότι η στάση του κ. Κάμερον κατά την προ-δημοψηφισματική περίοδο καθιστά πιθανώς αδύνατη την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο κ. Μπρίτζεν είπε ότι ο κ. Κάμερον έχει προβεί σε «εξωφρενικούς» ισχυρισμούς αναφορικά με το κόστος ενός Brexit, με σκοπό να κερδίσει ψήφους υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και ως εκ τούτου έχει ουσιαστικά χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Το κόμμα είναι αρκετά κατακερματισμένο, μοιρασμένο στη μέση και δεν ξέρω ποια προσωπικότητα θα μπορούσε πιθανώς να το επανενώσει με μία αποτελεσματική κυβέρνηση. Ειλικρινά νομίζω ότι μάλλον πρέπει να πάμε σε (πρόωρες) γενικές εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα και να λάβουμε νέα εντολή από τον λαό» είπε ο Συντηρητικός βουλευτής.

Συμπλήρωσε δε ότι τουλάχιστον 50 βουλευτές των Τόρις, ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται για υποβολή πρότασης μομφής κατά του αρχηγού του κόμματος, έχουν την ίδια άποψη και ότι μια ψηφοφορία για το μέλλον του πρωθυπουργού μετά το από το δημοψήφισμα είναι «μάλλον εξαιρετικά πιθανή».

Η κ. Ντόρις δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του ITV ότι έχει ήδη υποβάλει επιστολή σε επιτροπή του Συντηρητικού Κόμματος εκφράζοντας μομφή εναντίον του κ. Κάμερον. Αν 50 βουλευτές συντάξουν ανάλογες επιστολές, τότε ο ηγέτης των Συντηρητικών θα αντιμετωπίσει τη διαδικασία πρότασης μομφής.

«Ο Κάμερον έχει πει μεγάλα ψέματα και νομίζω ότι αυτό είναι στο επίκεντρο του θυμού των Συντηρητικών βουλευτών. Το να πει κανείς ότι η Τουρκία δε θα ενταχθεί στην ΕΕ για 30 χρόνια ακόμα είναι ψέμα», δήλωσε η Ναντίν Ντόρις.

Η ίδια εκτίμησε ότι σε περίπτωση άνετης επικράτησης της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα ο κ. Κάμερον πιθανότατα θα επιβιώσει ως αρχηγός του κόμματος και της κυβέρνησης. «Αν η παραμονή κερδίζει με μικρή πλειοψηφία ή αν κερδίσει η έξοδος από την Ε.Ε., ο Κάμερον θα είναι καμένος εντός ημερών», πρόσθεσε η βουλευτής των Συντηρητικών.

Το βράδυ της Κυριακής, εξάλλου, ο γνωστός ευρωσκεπτικιστής Συντηρητικός βουλευτής σερ Μπιλ Κας κατηγόρησε τον Ντέιβιντ Κάμερον για «μνημειωδώς παραπλανητική προπαγάνδα» που τον έχει εξοργίσει και απαίτησε έναν ηπιότερο τόνο όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα. Παραδέχθηκε δε ότι εξετάζει την πιθανότητα να συντάξει επιστολή μομφής εναντίον του πρωθυπουργού.

Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν με ανοιχτή επιστολή των επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave και κορυφαίων στελεχών των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ προς τον Ντέιβιντ Κάμερον με την οποία τον καλούν να παραδεχθεί ότι είναι αδύνατο να εκπληρώσει τη δέσμευσή του για μείωση της μετανάστευσης προς τη Βρετανία σε λιγότερες από 100.000 τον χρόνο εφόσον η χώρα παραμείνει στην Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, η Υφυπουργός Εργασίας Πρίτι Πατέλ με άρθρο της στη «Sunday Telegraph» υποστήριξε ότι είναι «ντροπή» οι πλούσιοι υποστηρικτές της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. να μην κατανοούν πόσο πλήττει τους φτωχότερους στη Βρετανία η μαζική μετανάστευση.

«Αν έχεις ιδιωτική περιουσία ή αν δουλεύεις στην Goldman Sachs είσαι μια χαρά. Αλλά όταν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υπό πίεση είναι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν έχουν την πολυτέλεια των εναλλακτικών που είναι οι πιο ευάλωτοι. Είναι ντροπή που οι ηγέτες της εκστρατείας υπέρ της ΕΕ δεν μπορούν να νιώσουν όσους δεν έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα», έγραψε η κα Πατέλ σε μια παρέμβαση που ερμηνεύθηκε ως επίθεση στον κ. Κάμερον και τον Υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Λάδι στη φωτιά αυτής της δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ στελεχών του κυβερνώντος κόμματος έριξε και η έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων που διαπίστωσε ότι αμφότερες οι παρατάξεις σε αυτό το δημοψήφισμα έχουν χρησιμοποιήσει «παραπλανητικές» ανακρίβειες και υπερβολές στα οικονομικά τους επιχειρήματα για να πείσουν τους ψηφοφόρους.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα προκαλούσε πολυετή αβεβαιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X