ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΗΕ: Το 2016 φονικό για τους πρόσφυγες

Κυκλώματα διακινητών εξαναγκάζουν νεαρά κορίτσια από τη Νιγηρία στην πορνεία

Kathimerini.gr

Ιδιαίτερα φονικό για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν, με κίνδυνο τη ζωή τους, να περάσουν τη Μεσόγειο διαγράφεται το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Οπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο Γουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 2.510 ζωές χάθηκαν κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2016, έναντι 1.855 για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και μόλις 57 για το 2014. «Υπογραμμίζω με έμφαση ότι αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε μια συντηρητική εκτίμηση των πραγμάτων» δήλωσε ο Γουίλιαμ Σπίντλερ, επικαλούμενος μαρτυρίες διασωθέντων. Από τον συνολικό αριθμό των 2.510 θυμάτων, 880 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο την περασμένη εβδομάδα, στα αλλεπάλληλα ναυάγια σκαφών που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λιβύη προς την Ιταλία.

Ακόμη δραματικότερη είναι η αύξηση του συνολικού αριθμού. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, υπολογίζεται ότι 204.000 άνθρωποι έφτασαν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ την ίδια περίοδο του 2014 είχαν αφιχθεί 92.000. Τα τρία τέταρτα εξ αυτών, κατά κύριο λόγο Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες, έφτασαν στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Στη συνέχεια, όμως, το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα μειώθηκε αισθητά, καθώς άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, η οποία υπεγράφη στις 20 Μαρτίου.

Οσον αφορά στην Ιταλία, δέχθηκε 46.714 πρόσφυγες και μετανάστες από την αρχή του 2016, ένας αριθμός που δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτη μεταβολή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, που υποδέχονται πρόσφυγες κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ, στις ιταλικές ακτές φτάνουν κατά κύριο λόγο άνθρωποι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής - Νιγηρία, Γκάμπια, Σομαλία, Ερυθραία κ.ά. Αν και λιγότεροι άνθρωποι δοκίμασαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής Λιβύης- Ιταλίας, σε σύγκριση με το Αιγαίο, η εν λόγω διαδρομή αποδείχθηκε πολύ περισσότερο επικίνδυνη.

Οπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της UNHCR, από τους 2.510 πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν φέτος τη ζωή τους στη Μεσόγειο, οι 2.119 χάθηκαν κάπου ανάμεσα στις λιβυκές και τις ιταλικές ακτές. Η διαδρομή Λιβύης-Ιταλίας είναι πολύ μακρύτερη από εκείνη που συνδέει τα τουρκικά παράλια με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και τα σκάφη που χρησιμοποιούνται μεταφέρουν κατά κανόνα πολύ περισσότερους επιβάτες, ενώ είναι περισσότερο ευεπίφορα στο να ανατραπούν.

Εκπόρνευση κοριτσιών

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπηρεσιών του ΟΗΕ στο μεταξύ, ρίχνουν φως στο δράμα νεαρών κοριτσιών από τη Νιγηρία που εξαναγκάζονται σε εκπόρνευση από κυκλώματα διακινητών - μια από τις πιο ανατριχιαστικές όψεις του μεταναστευτικού προβλήματος. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Κατρίν Μπριάν από το ίδρυμα Walk Free, η Νιγηρία αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Προτού αναχωρήσουν για την Ευρώπη, τα νεαρά κορίτσια που συχνά ενθαρρύνονται να μεταναστεύσουν από τις οικογένειές τους λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης, υποχρεώνονται να υπογράψουν συμβόλαιο με τους διακινητές που χρηματοδοτούν τη μετακίνησή τους, αναγνωρίζοντας χρέη αρκετών δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Στη συνέχεια, επικυρώνουν το συμβόλαιο με μια τελετή μαύρης μαγείας ώστε να διαποτιστούν με τον διαρκή φόβο ότι κάτι τρομερό θα συμβεί στους οικείους τους αν δεν ξεπληρώσουν το χρέος.

Αφού φτάσουν στην Ευρώπη, τα άτυχα κορίτσια υποχρεώνονται στην πορνεία για να αποπληρώσουν το χρέος τους, υπό την καθοδήγηση μεγαλύτερων στην ηλικία «κυριών». Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας του ΟΗΕ (UNODC), οι εν λόγω «κυρίες», που αντιστοιχούν στον μισό πληθυσμό των Νιγηριανών διακινητών, υπήρξαν και οι ίδιες στο παρελθόν θύματα του ιδίου κυκλώματος, για να μετατραπούν κάποια στιγμή σε θύτες, ώστε να ξεφύγουν από την πορνεία, σε έναν αέναο φαύλο κύκλο υποδούλωσης και εκμετάλλευσης.

Περίπου εννέα στις δέκα Νιγηριανές που διακινούνται από το εν λόγω κύκλωμα προέρχονται από το Εντο, ένα κατά κύριο λόγο χριστιανικό κρατίδιο, με πληθυσμό περί τα τρία εκατομμύρια. Αν και δεν είναι ένα από τα φτωχότερα κρατίδια της Νιγηρίας, το Εντο έχει παράδοση μετανάστευσης στην Ιταλία, γεγονός που τροφοδοτεί φρούδες ελπίδες για εύκολο πλουτισμό στην Ευρώπη, αφήνοντας τον ντόπιο πληθυσμό στο έλεος των διακινητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση