ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ήττα στη Βουλή των Λόρδων για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών

Στη Βουλή θα ψηφιστεί πρόταση σχετικά με την διαμονή των πολιτών ΕΕ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να υπερψηφίσει πρόταση για άμεση μονομερή εξασφάλιση από τη βρετανική κυβέρνηση του δικαιώματος διαμονής των πολιτών της ΕΕ που ζουν ήδη στη Βρετανία κατά τη διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Η πρόταση έχει κατατεθεί ως τροπολογία επί του νομοσχεδίου και θα συζητηθεί την Τετάρτη από την Άνω Βουλή.

Ανάλογη τροπολογία καταψηφίστηκε στο πρώτο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ωστόσο η κυβέρνηση δε διαθέτει πλειοψηφία μεταξύ των λόρδων.

Την τροπολογία στηρίζουν τα μέλη της Βουλής των Λόρδων που πρόσκεινται στους Εργατικούς και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, πολλά ανεξάρτητα μέλη αλλά ακόμα και «αντάρτες» από το Συντηρητικό Κόμμα.

Εφόσον τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν, το νομοσχέδιο περιλαμβάνοντας την τροπολογία θα επιστραφεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου τρεις βουλευτές των Συντηρητικών την είχαν υπερψηφίσει στην πρώτη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Sky News, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω εσωκομματικές αποκλίσεις από την κυβερνητική γραμμή, η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ έχει δεσμευθεί με επιστολή της προς τους βουλευτές ότι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία θα διατηρούνται στο Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο, που θα ανατρέπει την υπερίσχυση του κοινοτικού δικαίου επί του βρετανικού.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θέλει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, εφόσον αντίστοιχες εγγυήσεις παράσχουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στις χώρες τους.

Η κα Ραντ στην ίδια επιστολή φέρεται να έχει δεσμευθεί για ξεχωριστή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί του μεταναστευτικού συστήματος της Βρετανίας μετά από το Brexit.

Τη Δευτέρα η Βουλή των Λόρδων καταψήφισε με ψήφους 299 κατά και 163 υπέρ τροπολογία που απαιτούσε την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά.

Σε ομιλία του την Τρίτη ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι έξοδος της χώρας από την ενιαία αγορά χωρίς νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα είναι «η μεγαλύτερη πράξη προστατευτισμού στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο δε πρώην Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ χαρακτήρισε σε δική του ομιλία τη Δευτέρα την ψήφο υπέρ του Brexit ως «ιστορικό λάθος». Σχολίασε ότι οι ψηφοφόροι έχουν οδηγηθεί στο να αναμένουν ένα μέλλον εκτός ΕΕ «που μοιάζει να είναι μη ρεαλιστικό και υπεραισιόδοξο».

Αντιδρώντας εμμέσως στο μήνυμα του πρώην Πρωθυπουργού ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είπε ότι κάποιες φορές νιώθει την ανάγκη να πει στους απαισιόδοξους αναφορικά με το Brexit «ξεκόλλα καλέ μου», χρησιμοποιώντας χαρακτηριστική βρετανική φράση.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και ο Τόνι Μπλερ είχε καλέσει τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ «να ξεσηκωθούν».

Ο κ. Τζόνσον παραδέχθηκε εξάλλου ότι η συμφωνία επί μιας νέας εμπορικής σχέσης με την ΕΕ ίσως απαιτήσει περισσότερο χρόνο από τα δύο χρόνια των διαπραγματεύσεων που ορίζει η διαδικασία υπό το Άρθρο 50. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ πάντως επανέλαβε προ ημερών ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι μια νέα εμπορική συμφωνία είναι εφικτή εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος.

Ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, εν τω μεταξύ, στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης φέρεται να ζήτησε από τους συναδέλφους του να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για το «απίθανο σενάριο» της εξόδου από την ΕΕ χωρίς αμοιβαίως ικανοποιητική συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση