ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εύθραυστη εκεχειρία στο Ιντλίμπ

Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετές εβδομάδες, ούτε η συριακή ούτε η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στην περιοχή

Kathimerini.gr

Υστερα από ένα τρίμηνο αιματηρών συγκρούσεων, η βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ γνώρισε χθες την πρώτη ημέρα σχετικής ηρεμίας, καθώς η συμφωνία για εκεχειρία που συνομολόγησαν το βράδυ της Πέμπτης οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από τις πολύωρες διαβουλεύσεις τους στο Κρεμλίνο, σε μεγάλο βαθμό εφαρμόστηκε.

Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετές εβδομάδες, ούτε η συριακή ούτε η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στην περιοχή, ενώ τα πυροβόλα του τουρκικού στρατού επίσης σίγησαν. Κάποιες σποραδικές παραβιάσεις από οργανώσεις τζιχαντιστών σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας απάντηση από το συριακό πυροβολικό. Το πιο σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, όπου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν, προερχόμενοι από την Κίνα, άνοιξαν πυρ εναντίον κυβερνητικού στρατού. Εννέα τζιχαντιστές και έξι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών.

Το ερώτημα που αιωρείται είναι αν η νέα εκεχειρία θα μακροημερεύσει ή θα έχει την τύχη των προηγούμενων, αν δηλαδή θα λειτουργήσει απλώς ως περίοδος ανάπαυλας των πολεμιστών μέχρι τον επόμενο γύρο των συγκρούσεων. Η συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν δεν αναιρεί τα εδαφικά κέρδη που αποκόμισε από την εκστρατεία των τελευταίων τριών μηνών ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ούτε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου Μ5 από τις δυνάμεις του. Επιπλέον, δεν προβλέπει μηχανισμό ελέγχου για την τήρηση της εκεχειρίας, ούτε επιβάλλει «ασφαλή ζώνη», με απαγόρευση αεροπορικών πτήσεων, κάτι που επίμονα ζητούσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία της Μόσχας δημιούργησε ελπίδες για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία και κυρίως της προσφυγικής κρίσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε τη συμφωνία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για βελτίωση των σχέσεων της Ενωσης τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ εκτίμησε ότι η εκεχειρία που συνομολογήθηκε στη Μόσχα μπορεί και πρέπει να εδραιωθεί με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο Ιντλίμπ, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση