ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:43
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Αβέβαιο το μέλλον των συμμάχων της Τουρκίας στην Λιβύη

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με την υποστήριξη της Ρωσίας ο στρατηγός Χάφταρ ετοιμάζεται για την τελική φάση του πολέμου

Τα διεθνή μέσα, τα οποία εστιάζουν στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης χαρακτηρίζουν ως «αβέβαιο» το μέλλον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε την νέα συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

Το Bloomberg μεταδίδει την είδηση ότι ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ σχεδιάζει να εισέλθει στην πρωτεύουσα Τρίπολη μέχρι το τέλος του έτους. Μετά την πιθανή είσοδο των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στην πρωτεύουσα, η παράλληλη κυβέρνηση του κ. Χάφταρ προειδοποιεί ότι θα «ασχοληθεί» με τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj, αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τον νόμο.
«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της μάχης», δήλωσε σε συνέντευξη του στη Μόσχα ο Αμντουλχαντί Λαχβέζ, αυτοαποκαλούμενος Υπουργός Εξωτερικών στην ανατολική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην τελική φάση του πολέμου, ο κ. Λαχβέζ έκανε λόγο για «μια πολύ δύσκολη διαδικασία».

Μετά την ανατροπή του Μοάμμαρ Κανταφί από την εξουσία από το ΝΑΤΟ το 2011, το βορειοαφρικανικό κράτος που κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική έχει κατακλυστεί από τη βία και την πολιτική αναταραχή. Δύο μεγάλες αντίπαλες δυνάμεις μάχονται για τον έλεγχο της χώρας: η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, και μία παράλληλη κυβέρνηση στην ανατολική πόλη Τομπρούκ που συμμαχεί με τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Ο εθνικός στρατός του Λιβύης επιτέθηκε στην Τρίπολη πριν από οκτώ μήνες.

Η εμπλοκή της Ρωσίας

Η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της σύγκρουσης και τη διαπραγμάτευση του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και συνομιλεί με τις δύο πλευρές, οι οποίες προσκλήθηκαν σε σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στο Σότσι τον Οκτώβριο. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει ένα γερμανικό σχέδιο για τη διοργάνωση ενός νέου συνεδρίου για τη Λιβύη, ζητώντας «πλήρη συμμετοχή» των πολιτικών δυνάμεων και των εξωτερικών δυνάμεων της Λιβύης.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εντατικοποιεί την βοήθεια και υποστήριξη που παρέχει στον στρατηγό Χάφταρ. Τουλάχιστον 1.000 μισθοφόροι από την ομάδα Wagner, με επικεφαλής τον Yevgeny Prigozhin, συνεργάτη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν εγκατασταθεί στη Λιβύη από τον Σεπτέμβριο για να υποστηρίξουν την Ανατολική κυβέρνηση.

Κρίσιμη συγκυρία για την Άγκυρα

Τα νέα σχέδια των δυνάμεων Χάφταρ, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της υποστήριξης που παρέχει η Μόσχα στις ομάδες που πολιορκούν την Τρίπολη, αποτελούν ισχυρό πλήγμα για τα τουρκικά σχέδια για την Λιβύη.

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Τρίπολη τους τελευταίους μήνες και πριν από λίγες ώρες ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ