ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακάρ: Παραμένει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ η Τουρκία

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε έντονη αντιπαράθεση λόγω της επιμονής της Αγκυρας να προμηθευτεί τα ρωσικά S-400

Kathimerini.gr

Τη βεβαίωσή του πως η Τουρκία δεν απομακρύνεται από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων έδωσε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας πως η Αγκυρα δεν πρέπει να αποκλειστεί από το σχέδιο παραγωγής και αγοράς των αεροσκαφών F-35. Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έρθει σε έντονη αντιπαράθεση τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της επιμονής της Αγκυρας να προμηθευτεί τα ρωσικά S-400, τα οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin. Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο Ακάρ ανέφερε πως η εξαίρεση της Τουρκίας από το σχέδιο των F-35 είναι η πραγματική πρόκληση, καθώς θα δημιουργούσε «πολύ σοβαρά βάρη» στους υπόλοιπους εταίρους της αμυντικής συμμαχίας.

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη ρήτρα στη συνεργασία μας που επιβάλλει τον αποκλεισμό μιας χώρας λόγω της αγοράς των S-400», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, συμπληρώνοντας πως η εξαίρεση της Τουρκίας θα ήταν αντίθετη με τις αξίες της δικαιοσύνης και της εθνικής κυριαρχίας. Πρόσθεσε, επίσης, πως η Τουρκία έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να εξηγήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους εταίρους της παραγωγής των F-35 πως η αγορά των S-400 δεν θα αποτελέσει απειλή για τα αεριωθούμενα αεροπλάνα και πως η Αγκυρα έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος επικεφαλής του κρατικού εταίρου Rostec Corporation, Σεργκέι Χεμέζοφ, ανέφερε την Παρασκευή πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί περαιτέρω με την Αγκυρα και να εξαγάγει τα ρωσικά αεροσκάφη Σουχόι Su-57, αν η Τουρκία εκδιωχθεί από την παραγωγή των F-35 έπειτα από απόφαση των ΗΠΑ. «Τα πετρελαιοκίνητα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς της Ρωσίας (Su-57) έχουν εξαιρετικές δυνατότητες και είναι έτοιμα για εξαγωγή», δήλωσε ο Χεμέζοφ στο κρατικό πρακτορείο Αναντολού της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι τα αεροσκάφη είναι έτοιμα να πωληθούν αν η Τουρκία θελήσει να τα προμηθευτεί. Ερωτηθείς για την πιθανή παραγωγή των S-400 και των Σουχόι Su-57 στην Τουρκία, ο Ρώσος επικεφαλής ανέφερε πως η Ρωσία θα «αξιολογήσει με χαρά» οποιαδήποτε πρόταση της Τουρκίας για μεταφορά τεχνολογιών, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της Τουρκίας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην παραγωγή εξοπλισμού όπλων, τεθωρακισμένων και μη επανδρωμένων οχημάτων.

Την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τη μέχρι στιγμής σκληρότερη απάντηση στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, αναφέροντας πως δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας το πρότζεκτ των F-35 θα καταρρεύσει. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ακάρ που ανέφεραν πως η Αγκυρα εξετάζει ήδη εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που η χώρα εκδιωχθεί από την αγορά και την παραγωγή των αεροσκαφών της Lockheed Martin.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X