ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακόμα 282 νέα κρούσματα COVID19, 43 θάνατοι στο Βέλγιο σε 24 ώρες

Στα νοσοκομεία, επί του παρόντος νοσηλεύονται συνολικά 1.324 ασθενείς

ΚΥΠΕ

Ακόμα 282 νέα κρούσματα της νόσου COVID19 κατεγράφησαν στο Βέλγιο τις τελευταίες 24 ώρες. Από αυτά, 193 ασθενείς ζουν στη Φλάνδρα, 65 στη Βαλλονία και 24 στις Βρυξέλλες. Έτσι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 57.092.

Στα νοσοκομεία, επί του παρόντος νοσηλεύονται συνολικά 1.324 ασθενείς. Έγιναν 48 νέες εισαγωγές τις τελευταίες 24 ώρες. Υπάρχουν συνολικά 256 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, περαιτέρω μείωση 3 ασθενών τις τελευταίες 24 ώρες. Επίσης 15.272 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχουν αποθεραπευτεί από τις 15 Μαρτίου,117 τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά αναφέρθηκαν 9.280 θάνατοι, 43 τις τελευταίες 24 ώρες. Από αυτούς τους 43, 22 άτομα πέθαναν στο νοσοκομείο και 18 σε ένα κέντρο φροντίδας. Στην τελευταία ομάδα, το 83% επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακή δοκιμή ότι είχε προσβληθεί από την COVID19. Από το σύνολο των 9.280, το 48% πέθανε στο νοσοκομείο, το 51% σε κέντρο φροντίδας, το 0,3% στο σπίτι και το 0,5% σε άλλο μέρος. Οι θάνατοι σε νοσοκομεία είναι όλοι επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι θάνατοι σε κέντρα φροντίδας επιβεβαιώνονται κατά 25% και είναι ύποπτα περιστατικά κατά 75%.

Την ίδια ώρα η Πρωθυπουργός του Βελγίου, Sophie Wilmès, με συνέντευξη που παραχώρησε στην L’Echo, ανακοίνωσε ότι «εάν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει, ώστε αυτό το κύμα να είναι λιγότερο δύσκολο από το πρώτο - όλοι γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε - αλλά σε κάθε περίπτωση το πιο δύσκολο κομμάτι το έχουμε αφήσει πλέον πίσω μας».

Η Πρωθυπουργός σημείωσε για το νοσηλευτικό προσωπικό ότι «το έργο τους δεν αναγνωρίζεται όσο πρέπει. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε, όχι μόνο σε επίπεδο μισθού, αλλά και σε επίπεδο επάρκειας προσωπικού, αλλά και εργασιακής υγείας».

Υπενθύμισε δε ότι επί των ημερών της ακριβώς προηγούμενης (υπηρεσιακής) κυβέρνησης υπήρξε αύξηση του εν λόγω προϋπολογισμού. «Το Βέλγιο παραμένει η 5η χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στο χώρο της Υγείας. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα χρήματα σε κάποιους τομείς και ότι δε θα πρέπει να γίνει επανεξέταση για κάποιους άλλους», ανέφερε. Υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός από την προηγούμενη κυβέρνηση, «αλλά δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Η προτεραιότητα αυτή δε μπορεί να περιμένει τον σχηματισμό κανονικής κυβέρνησης. Εξ ου και εργαζόμαστε επ’ αυτού», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ομοσπονδιακή δομή του κράτους, η Πρωθυπουργός ανέφερε δε ότι «ακόμα και για όσους διεκδικούν περισσότερες αρμοδιότητες για τις Περιφέρειες, η λογική αυτή σταματά κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας κρίσης», τονίζοντας ότι «οι αρμοδιότητες είναι κατακερματισμένες και πρέπει να απλοποιηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ευνοηθούν οπωσδήποτε οι Περιφέρειες. Απαιτείται ουδετερότητα για να αξιολογηθεί πώς ασκείται καλύτερα μία αρμοδιότητα, αλλά δε νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει σήμερα απόλυτη προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι η έξοδος από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία».

Δεδομένου ότι σύντομα λήγει το τρίμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου η νυν κυβέρνηση εξοπλίστηκε με έκτακτες αρμοδιότητες για τη διαχείριση της πανδημίας, η Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι μία λύση θα πρέπει να προκύψει το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα να έχει τη στήριξη μίας όσο το δυνατόν ευρύτερης πλειοψηφίας.

Την ίδια ώρα τέσσερα κόμματα ζητάνε να επιβληθεί ΦΠΑ της τάξης του 6% στον τομέα της εστίασης (εστιατόρια και catering), καθώς και στα ξενοδοχεία. Οι όροι της σταδιακής επανέναρξης της δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς θα ανακοινωθούν στις 3 Ιουνίου. Ο τομέας καταγράφει απώλειες της τάξης των 50 εκ. ευρώ ανά ημέρα από την έναρξη της ισχύος των περιοριστικών μέτρων.

N-VA (Φλαμανδική Δεξιά), MR (Γαλλόφωνοι Μεταρρυθμιστές), Open VLD (Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι) και CD&V (Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες) ετοίμασαν νομοσχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% και για διάστημα ενός έτους. Μέχρι στιγμής ο ΦΠΑ κυμαίνεται από 12% μέχρι και 21%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των επισκεπτών στα καταστήματα είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με ό,τι ισχύει σε κανονικές συνθήκες, ενώ ο τζίρος καταγράφει πτώση της τάξης του 30% έως και 40%. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60% μέχρι και στο 70%, όταν πρόκειται για καταστήματα που λειτουργούν εντός εμπορικών κέντρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X