ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
22°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Άμεση Ανάλυση: Ξεκίνησε ο πόλεμος στη βορειοανατολική Συρία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η πιο ριψοκίνδυνη πράξη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές από το Προεδρικό του Τ. Ερντογάν η Άγκυρα αναγνωρίζει το ρίσκο που έχει η στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και γνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες που ενέχει και τονίζει στην «Κ»: «Τα μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Παρόλα αυτά η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα σύνορά μας ένα νέο Ισραήλ, ένα Κουρδιστάν, που θα ελέγχεται από το ΡΚΚ».

Με τη νέα επιχείρηση η Τουρκία ουσιαστικά προχωρά σε μια τρίτη εισβολή στη Συρία. Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με την επιχείρηση του τουρκικού στρατού και παρόμοια στάση κρατάει και η Ε.Ε., άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο αραβικός κόσμος. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο, η άποψη, η οποία επικρατεί στην Άγκυρα, είναι ότι η νέα εισβολή στη Συρία, αποτελούσε μονόδρομο για την Τουρκία στην παρούσα συγκυρία, και αυτό για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, ο διεθνής παράγοντας, παρά τη διαφωνία του με τη νέα κίνηση της Άγκυρας, δεν εμποδίζει την τουρκική εισβολή. Δεύτερον, από στρατιωτική άποψη, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια γενικευμένη επίθεση κατά των εχθρών της Τουρκίας και τέλος, στο εσωτερικό της Τουρκίας, παρά τις μικρές διαφωνίες τους, τα τουρκικά πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση την πολιτική πτέρυγα του κουρδικού κινήματος και κάποιες συνιστώσες της τουρκικής Αριστεράς υποστηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας.

Η τουρκική επιθετικότητα

Αυτό που την παρούσα φάση μένει να ξεκαθαριστεί είναι η εμβέλεια της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.  Είναι άγνωστο, λοιπόν, αν η επιχείρηση θα περιοριστεί σε κάποιες συνοριακές πόλεις, κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας και η Τουρκία θα τηρήσει κάποιες παρασκηνιακές υποσχέσεις που έδωσε σε ξένες κυβερνήσεις ή αν η Άγκυρα θα φτάσει ώς τα βάθη της Συρίας, ακόμη και στα περίχωρα της Ράκκα, όπως άλλωστε δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν.

Η μόνη επιβεβαιωμένη πληροφορία από την τουρκική πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης ήταν ότι κατά τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει και χερσαία εισβολή στη Συρία, κυρίως από τις δυνάμεις του Στρατού της Ελεύθερης Συρίας, τις οποίες θα υποστηρίζει ο τουρκικός στρατός.

Οι επιλογές των Κούρδων

Την ίδια στιγμή οι Κούρδοι έχουν πλέον ελάχιστες επιλογές και αυτές επικεντρώνονται σε τρία πεδία. Πρώτον, οι Κούρδοι οργανώνουν τις δυνάμεις τους σε σημεία-κλειδιά της βορειοανατολικής Συρίας, στα οποία θα διεξάγουν ανταρτοπόλεμο πόλεων με πολεμοφόδια που παρέλαβαν το προηγούμενο διάστημα από τις συμμαχικές δυνάμεις. Δεύτερον, σε διπλωματικό επίπεδο, θα κινητοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να εξασφαλίσουν μια ζώνη στην οποία θα απαγορεύονται οι πτήσεις στρατιωτικών μέσων στο βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας. Πρόκειται για ένα κουρδικό αίτημα που βασίζεται στο μοντέλο του βορείου Ιράκ και το οποίο προβάλλεται από το κουρδικό κίνημα εδώ και καιρό. Παράλληλα, το κουρδικό κίνημα καλεί σε αντίσταση και δυναμικές κινητοποιήσεις τους Κούρδους και τους συμμάχους τους σε ολόκληρη την υφήλιο, κυρίως στην Ευρώπη και στις δυτικές πρωτεύουσες. Τέλος, οι Κούρδοι συνομιλούν με τη Δαμασκό με την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να έρθουν σε συνεννόηση για την κοινή υπεράσπιση των εδαφών της Συρίας μια ώρα αρχύτερα.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

Η πρώτη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη νέα τουρκική επιθετικότητα προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία και ικανοποίηση στις τάξεις του κουρδικού κινήματος. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. περνά σε μετωπική επίθεση, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία καταδικάζουν τη νέα τουρκική εισβολή και το Συμβούλιο Ασφαλείας προχωρά σε έκτακτη συνεδρίαση είναι εξελίξεις που ικανοποιούν την κουρδική πλευρά, με τους Κούρδους να ελπίζουν σε διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας.

Παρά τις τελευταίες εξελίξεις, οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν ψευδαισθήσεις για την τροπή των εξελίξεων στο πεδίο του πολέμου. «Όπως εδώ και αιώνες έτσι και σήμερα θα στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις για να διατηρήσουμε ζωντανό το όραμα ενός συνταγματικού status για τους Κούρδους του Ιράν, του Ιράκ, της Τουρκίας και της Συρίας», σημείωνε το απόγευμα της Τετάρτης μια κουρδική πηγή της Κ, ενώ την ίδια στιγμή έπεφταν στο Καμίσλι τα πρώτα πυρά του τουρκικού στρατού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ