ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Αν βρισκόμουν στη θέση του θα πρόσεχα καλά τι τρώω»

Η... συμβουλή Μπάιντεν στον Πριγκόζιν

Kathimerini.gr

ΜΟΣΧΑ. H μισθοφορική ομάδα Wagner δεν συμμετέχει με κάποια σημαντική παρουσία στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Η εκτίμηση του Πενταγώνου διατυπώθηκε χθες από τον εκπρόσωπο Παρτ Ράιντερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των μαχητών της οργάνωσης παραμένει σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να προσέχει μην τον δηλητηριάσουν. «Ο Θεός μόνο ξέρει τι θα κάνει. Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται και ποια είναι η σχέση του με τον Πούτιν. Αν ήμουν στη θέση του θα πρόσεχα τι τρώω, θα κοιτούσα καλά το μενού». Παράλληλα προέβλεψε ότι κάποια στιγμή ο Πούτιν θα αποφασίσει ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και θα σταματήσει να πολεμάει. «Εχει ήδη χάσει τον πόλεμο».

Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο δήλωνε ότι πρέπει να «εξεταστεί» το καθεστώς της ιδιωτικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξηγούσε ότι η οργάνωση δεν έχει καν νομική βάση. Μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Kommersant προχθές ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Wagner, που πραγματοποίησε σύντομη ένοπλη ανταρσία τον περασμένο μήνα, «δεν υφίσταται» υπό νομική έννοια, διότι στη Ρωσία δεν υπάρχει νόμος που να σχετίζεται με ιδιωτικές παραστρατιωτικές εταιρείες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το καθεστώς εταιρειών όπως η Wagner είναι «μάλλον περίπλοκο» και χρειάζεται να εξεταστεί. Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα για νέα νομοθεσία αναφορικά με το καθεστώς ιδιωτικών παραστρατιωτικών εταιρειών, ο ίδιος δήλωσε: «Αυτό το θέμα θα τεθεί τουλάχιστον υπό εξέταση». Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν δήλωσε στην Kommersant ότι πρότεινε στους άνδρες της Wagner να υπηρετήσουν υπό τη διοίκηση κάποιου άλλου, αλλά ο επικεφαλής τους Γεβγκένι Πριγκόζιν αρνήθηκε την πρόταση μετά την αποτυχημένη ανταρσία του. Η Kommersant διευκρίνισε ότι ο άνθρωπος στον οποίο αναφερόταν ο Πούτιν είναι ένας διοικητής της Wagner με το παρατσούκλι «Sedoi» (γκριζομάλλης), ο οποίος, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ήταν ο πραγματικός διοικητής των παραστρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο τους τελευταίους 16 μήνες. Το «Sedoi» είναι το ψευδώνυμο του Αντρέι Τρόσεφ, σύμφωνα με έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν κυρώσεις.

«Πολλοί (σ.σ. διοικητές της Wagner) κούνησαν συγκαταβατικά το κεφάλι όταν το είπα αυτό. Ομως ο Πριγκόζιν, που καθόταν μπροστά, δεν το είδε αυτό και αφού άκουσε, απάντησε: Οχι, τα παιδιά δεν συμφωνούν με αυτή τη λύση», πρόσθεσε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση της 29ης Ιουνίου συζητήθηκαν «πιθανές λύσεις» ώστε η Wagner να συνεχίσει να πολεμάει για τη Ρωσία. Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, με τους οποίους είχε χθες συνάντηση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενημέρωσαν τον πρόεδρο ότι δεν υφίσταται κίνδυνος ρωσικής εισβολής από τη Λευκορωσία, όπως προέβλεπε ένα σενάριο που προσπαθούσε να ερμηνεύσει την εξέγερση του Πριγκόζιν ως στημένη υπόθεση για να μεταβούν οι άνδρες του στη γειτονική χώρα και να επιτεθούν από εκεί στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν «συμφωνεί μαζί μου» για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η ισχύς της οποίας λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου το βράδυ, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανανεώνοντας τις ελπίδες για επέκταση της συμφωνίας. «Προετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον Πούτιν τον Αύγουστο και συμφωνούμε για την παράταση του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής. Τα Ηνωμένα Εθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν τον περασμένο Ιούλιο για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες νομοσχέδιο που απαγορεύει την αλλαγή φύλου, είτε σε έγγραφα ταυτότητας είτε με ιατρικές επεμβάσεις, στο πλαίσιο των μέτρων Πούτιν για καταστολή των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στους Ρώσους να αλλάζουν φύλο σε επίσημα έγγραφα ταυτότητας, κάτι που ήταν νόμιμο από το 1997. Οι υγειονομικοί θα απαγορεύεται να «εκτελούν ιατρικές επεμβάσεις που αφορούν την αλλαγή του φύλου ενός προσώπου», συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης και της συνταγογράφησης ορμονοθεραπείας στους ασθενείς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση