ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Κόσμος

Βρετανία: Ανεξάρτητη έρευνα για εμπλοκή του Ντ. Κάμερον σε σκάνδαλο διαφθοράς

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κατηγορείται για ιδιαίτερη μεταχείριση επενδυτικής εταιρείας εν μέσω πανδημίας

Ανεξάρτητη έρευνα διέταξε ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία μετά από τις αποκαλύψεις για μεσολάβηση του πρώην Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προς τον Υπουργό Οικονομικών για ιδιαίτερη μεταχείριση επενδυτικής εταιρείας εν μέσω πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανέθεσε στον κορυφαίο νομικό Νάιτζελ Μπόρντμαν να ερευνήσει τις δραστηριότητες της εταιρείας Greensill Capital του Αυστραλού χρηματιστή Λεξ Γκρίνσιλ, η οποία επί ηγεσίας Κάμερον είχε αποκτήσει πρόσβαση σε πάνω από δέκα υπουργεία.

Ο κ. Γκρίνσιλ είχε οριστεί άμισθος κυβερνητικός σύμβουλος, ενώ αργότερα προσέλαβε ως σύμβουλο της δικής του εταιρείας τον κ. Κάμερον. Η εταιρεία του κατέρρευσε τον περασμένο μήνα.

«Η επικοινωνία με την Κυβέρνηση πρέπει να γίνεται μόνο μέσω των πιο επίσημων καναλιών, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνειών» σχολίασε ο Κάμερον

Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε στείλει γραπτά μηνύματα στον νυν Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και άλλους αξιωματούχους του υπουργείου, ζητώντας αλλαγή των όρων πρόσβασης εταιρειών σε δάνεια λόγω πανδημίας, ώστε να ωφεληθεί η Greensill Capital.

Με δήλωσή του την Κυριακή, μετά από εβδομάδες σιγής, ο Ντέιβιντ Κάμερον σχολίασε ότι «υπάρχουν μαθήματα να διδαχθεί» από την υπόθεση, παραδεχόμενος ότι «η επικοινωνία με την Κυβέρνηση πρέπει να γίνεται μόνο μέσω των πιο επίσημων καναλιών, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνειών».

Τόνισε, ωστόσο, πως δε θεωρεί ότι παραβίασε κάποιον κώδικα διαγωγής ή κυβερνητικούς κανόνες.

Όπως προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κάμερον κανόνισε και μια ιδιωτική συνάντηση του κ. Γκρίνσιλ με τον νυν Υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ ώστε να συζητήσουν ένα πρόγραμμα πληρωμών που εφαρμόστηκε στη συνέχεια στο εθνικό σύστημα υγείας.

Η ανεξάρτητη έρευνα θα μελετήσει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια εξασφάλισης κυβερνητικών συμβολαίων από την Greensill Capital επί πρωθυπουργίας Κάμερον, καθώς και την ορθότητα της μετέπειτα προσπάθειας διαμεσολάβησης του Βρετανού πρώην ηγέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ