ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανικανοποίητος δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν από τη συμφωνία για το Ιντλιμπ

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του καθεστώτος των τουρκικών δυνάμεων»

Kathimerini.gr

Πολλά από τα σημεία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ δεν μας ικανοποιούν, αλλά ούτε το άλλο στρατόπεδο πέτυχε όλα όσα ήθελε. Αυτό ήταν το μετριοπαθές μήνυμα που προσπάθησε να μεταδώσει στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του συνομιλία με δημοσιογράφους, στην πτήση της επιστροφής του από τη Μόσχα.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αγκυρα εκτιμούσαν ότι η συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αφήνει έκθετο στην κριτική της αντιπολίτευσης τον Τούρκο πρόεδρο. Το πιο επίμαχο πρόβλημα αφορά το μέλλον των 12 φυλακίων παρατήρησης που έχει εγκαταστήσει ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ βάσει προηγούμενης συμφωνίας με τη Μόσχα. Πολλά από αυτά είναι περικυκλωμένα ύστερα από την προέλαση του συριακού στρατού στην επαρχία και η προχθεσινή συμφωνία δεν προβλέπει τίποτα περί απόσυρσης των δυνάμεων του προέδρου Ασαντ.

Στις δηλώσεις του από το προεδρικό αεροπλάνο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του καθεστώτος των τουρκικών δυνάμεων» στο Ιντλίμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «μπορεί να διατυπωθεί κριτική στην προτεραιότητα που δώσαμε για κατάπαυση του πυρός», αναγνωρίζοντας ότι «δεν πετύχαμε όλους τους στόχους μας», για να προσθέσει ότι «αυτό ισχύει και για την άλλη πλευρά».

Σε άλλο σημείο, ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα ενεργοποιήσει τον Απρίλιο τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που αγόρασε, παρά τις έντονες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει και από τις ΗΠΑ πυραύλους Patriot. Επιπλέον, εξέφρασε το παράπονο ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει στρατιωτικά την εκστρατεία της χώρας τους στο Ιντλίμπ, αλλά δεν το έπραξαν.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αυτής της εξέλιξης με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία» και ότι εναπόκειται στον πρόεδρο Ασαντ να αποδείξει «αν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη εκεχειρία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X