ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχεί αλλά δεν τρομάζει η νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους

Αποτελεσματικά και προς τη νέα μετάλλαξη τα υπάρχοντα εμβόλια

Kathimerini.gr

Την ώρα που το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού (Β.1.1.7) σαρώνει στην Ελλάδα και σε τουλάχιστον 50 ακόμη χώρες, στη Βρετανία έχει εντοπιστεί νέα μετάλλαξή του η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και χαρακτηριστικά του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου στελέχους. Η νέα μετάλλαξη δεν επηρεάζεται από τα αντισώματα του βασικού στελέχους, αλλά βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τα λευκά αιμοσφαίρια.

Όπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές την Πέμπτη, από τις 15 Φεβρουαρίου έχουν εντοπιστεί 16 κρούσματα της μετάλλαξης Β.1.1.318 του κορωνοϊού, η οποία περλαμβάνει και το στοιχείο Ε484Κ στην πρωτεΐνη της ακίδας της, το οποίο χαρακτηρίζει επίσης τα πολύ μεταδοτικά στελέχη της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικης. Η μετάλλαξη αυτή τροποποιεί το πώς ο ιός αντιμετωπίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς τον βοηθά να αποφεύγει τα αντισώματα του οργανισμού μας, είτε προέρχονται από ανάρρωση από Covid-19, είτε από εμβόλιο.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού δεν προέρχεται μόνο από τα αντισώματα: Τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόκρουση του ιού και φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται ιδιαιτέρως από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του κορωνοϊού παραμένουν πολύ αποτελεσματικά και έναντι των στελεχών με το στοιχείο Ε484Κ. Επίσης σημαντικό είναι ότι η νέα μετάλλαξη Β.1.1.318 δεν περικλείει το στοιχείο Ν501Υ που έχει το γνωστό βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7 και το καθιστά ιδιαιτέρως μεταδοτικό.

Οι αγγλικές υγειονομικές αρχές (Public Health England) δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη εάν η νέα μετάλλαξη δημιουργήθηκε στη Βρετανία ή εισήχθη από άλλη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X