ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοίγει μέτωπα παντού η Άγκυρα

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η ένταση ανάμεσα στην Αίγυπτο και στην Τουρκία είχε ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα

Kathimerini.gr

Σε μια προσπάθεια να αναλάβει ρόλο κεντρικού μεσολαβητή για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης, η Μόσχα κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και προσπάθησε να εμπλέξει σε αυτή τη διαδικασία την Άγκυρα και το Κάιρο, βασικούς υποστηρικτές των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

Ύστερα από τηλεφωνικές επαφές με τον Τούρκο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο λιβυκό πρόβλημα και κάλεσε όλους τους εξωτερικούς παίκτες να δημιουργήσουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στους εμπολέμους.

«Και ο ένας και ο άλλος συνάδελφός μου τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της προσέγγισης που λέει: πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών και να αναζητήσουμε συμφωνίες αποδεκτές από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Λαβρόφ. Προσέθεσε, δε, ότι η πρωτοβουλία και η στρατιωτική υπεροχή στον λιβυκό εμφύλιο μεταβάλλονται όπως η θέση ενός εκκρεμούς, επομένως είναι αδιέξοδο να περιμένει κανείς να εδραιώσει την υπεροχή του προτού καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η ένταση ανάμεσα στην Αίγυπτο και στην Τουρκία είχε ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα, καθώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ Σίσι απειλούσε να στείλει στρατό στη γειτονική χώρα για να αποτρέψει την άλωση της Σύρτης από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Στο μεταξύ, ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Πετρ Ιλιτσεφ δήλωσε ότι πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μιλούσε περί 1.200 Ρώσων μισθοφόρων της ιδιωτικής εταιρείας Wagner στη Λιβύη, βασίστηκε σε ανακριβείς πληροφορίες μη αξιόπιστων πηγών. Ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε λόγο περί στοιχείων παραποιημένων από ανθρώπους που ήθελαν να διαστρεβλώσουν την πολιτική της χώρας του στην περιοχή και ζήτησε από τον ΟΗΕ να εξετάσει πώς συντάχθηκε η επίμαχη έκθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την παρέμβαση Λαβρόφ κινήθηκε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπντούλ Γάιτ. Μιλώντας σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο Γάιτ απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για στρατιωτική λύση στη Λιβύη και κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός, που θα επιτρέψει να υπάρξει πρόοδος στην πολιτική διαδικασία.

Στο μεταξύ, η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη», επιστρέφοντας την κατηγορία που είχε εκτοξεύσει κατά της Άγκυρας μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη. Από την άποψη αυτή, η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Επιπλέον, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστηρίζει μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες (σ.σ.: προφανώς της Ελλάδας και της Κύπρου), γεγονός που εμποδίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ ανεβάζει τις εντάσεις».

Τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα του «δεν θα ανεχθεί τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη», δικαιολογώντας πλήρως τις κινήσεις της Αιγύπτου. Επιπλέον, υπενθύμισε το πρόσφατο ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα σε φρεγάτες της Τουρκίας και της Γαλλίας, επιστρέφοντας στην εκτίμησή του περί «εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X