ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοίγει ο δρόμος προς τη Σελήνη για την Ινδία

Η Ρωσία, η χώρα που εκτόξευσε το «Σπούτνικ», κινδυνεύει τώρα με «υποβιβασμό» στην ταπεινωτική «δεύτερη κατηγορία» διαστημικών δυνάμεων

Kathimerini.gr

Μία ακόμη αποτυχία απέκτησε στο ενεργητικό της η ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, Roscosmos, μετά τη συντριβή του εξερευνητικού διαστημοπλοίου «Λούνα-25» στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ ινδικό σκάφος πλησιάζει τον δορυφόρο της Γης με σκοπό να προσσεληνωθεί σε αυτόν κατατροπώνοντας τη Ρωσία. Το πρόγραμμα «Λούνα-25» εγκαινιάσθηκε το 2005 και επρόκειτο να σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή της Ρωσίας στο Διάστημα και στη Σελήνη. Η αποτυχία της 20ής Αυγούστου αποτελεί αποφασιστικό πλήγμα στις φιλοδοξίες αυτές. Η εκτόξευση στις 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε από το νέο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Απω Ανατολή, με τη ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος να φιλοδοξεί να οδηγήσει το ερευνητικό όχημα στον νότιο πόλο της Σελήνης και σε σχετικά μικρή απόσταση κρατήρες, που ενδέχεται να περιέχουν νερό σε μορφή πάγου. Ο προκάτοχος του ρωσικού διαστημοπλοίου, Λούνα-24, που εκτοξεύθηκε το 1976, είχε επιτρέψει στους Ρώσους επιστήμονες να διαπιστώσουν πρώτοι ότι η λεπτή στρώση σκόνης που καλύπτει την επιφάνεια του δορυφόρου μας δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση μετεωριτών στη Σελήνη. Οι μετεωρίτες αυτοί περιείχαν νερό. Το σύγχρονο ρωσικό διαστημόπλοιο, βάρους 800 κιλών, συνετρίβη τη στιγμή της προσσελήνωσης.

Η αποτυχία αυτή δεν αναμένεται, πάντως, να περιστείλει τις ρωσικές διαστημικές φιλοδοξίες. Τις επιδιώξεις αυτές έχει εκθέσει επανειλημμένως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος προσπαθεί πάση θυσία να διασκεδάσει κάθε εντύπωση «υποβιβασμού» της Ρωσίας στη διαστημική κούρσα. Πολλά ρωσικά προγράμματα ετοιμάζονται να διαδεχθούν το «Λούνα-25», όπως η σχεδιαζόμενη επανδρωμένη αποστολή προς τη Σελήνη το 2029. Η συντριβή του «Λούνα-25», όμως, δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των ρωσικών διαστημικών φιλοδοξιών και την κατάσταση των Υπηρεσιών Διαστήματος. Μετά το 1991, όλες οι απόπειρες της Ρωσίας να φθάσουν σε άλλα αστρικά σώματα απέτυχαν, όπως οι αποστολές «Αρης-96» και «Φόβος», με στόχο την επιτόπου έρευνα στους δορυφόρους του Κόκκινου Πλανήτη.

Η συντριβή του διαστημοπλοίου «Λούνα-25» εγείρει αμφιβολίες για τα ρωσικά προγράμματα που έπονται.

Τα κινεζικά βήματα

Την Κίνα θεωρεί πλέον κύριο ανταγωνιστή της στο Διάστημα η Ρωσία, με το Πεκίνο να έχει στο ενεργητικό του δύο επιτυχημένες προσσεληνώσεις μεταξύ 2019 και 2020. Η αναμενόμενη για αύριο προσσελήνωση του ινδικού διαστημοπλοίου «Τσαντραγιάν-3» στον νότιο πόλο της Σελήνης θα επιτρέψει στο Νέο Δελχί να τοποθετήσει μικρό εξερευνητικό όχημα, σχεδιασμένο να διανύσει περίπου 500 μέτρα στην επιφάνεια του δορυφόρου μας και με προσδόκιμο ζωής λίγων ημερών. Στη Μόσχα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη θεσμοθέτηση «διυπουργικής επιτροπής» με στόχο την έρευνα για τα αίτια της αποτυχίας του προγράμματος «Λούνα-25», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας και του δόγματος του ρωσικού διαστημικού προγράμματος και της υπηρεσίας Roscosmos. Τα προβλήματα της υπηρεσίας είναι γνωστά εδώ και χρόνια και αφορούν την ενδημική διαφθορά, τα χρόνια προβλήματα χρηματοδότησης, την έλλειψη καινοτομίας και τη συνεχιζόμενη χρήση τεχνολογίας και εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση