ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νεκρός ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επίθεση

επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Σαγέντ Χασάν Νασράλα έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην ξεκινήσει πόλεμο πλήρους κλίμακας στον Λίβανο.

Kathimerini.gr

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε επίθεση στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με αναφορές.

Πρόκειται για τον Γουίσαμ Ταουίλ, αναπληρωτή επικεφαλής μονάδας της επίλεκτης δύναμης Radwan της οργάνωσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Επικαλούμενο τρεις πηγές ασφαλείας, το Reuters αναφέρει ότι ο ίδιος, καθώς και άλλος μαχητής της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε στο χωριό Ματζντάλ Σελμ του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του αξιωματούχου χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την αιτία του θανάτου του.

Κίνδυνος ανάφλεξης

«Πρόκειται για πολύ οδυνηρό χτύπημα», σύμφωνα με μία από τις πηγές ασφαλείας. Αλλη πηγή, σχολιάζοντας την εξέλιξη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τώρα η κατάσταση θα φουντώσει».

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην ξεκινήσει πόλεμο πλήρους κλίμακας στον Λίβανο.

Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν

Η επίθεση σημειώθηκε τη στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, αναχώρησε από το Αμπου Ντάμπι για πόλη Αλ Ουλά της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συναντηθεί με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, την τέταρτη από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα που εισέρχεται στον τέταρτο μήνα, με σκοπό να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα, είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Μαρκ Γουόρνερ, Δημοκρατικού από τη Βιρτζίνια, και του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Εκκληση για μείωση των εντάσεων

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επισκέφθηκε την Ιορδανία και το Κατάρ χθες Κυριακή, ενώ προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων εκτός Γάζας.

Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία της Ουάσιγκτον οι γείτονες του Ισραήλ να διαδραματίσουν ρόλο στη μελλοντική διακυβέρνηση της Λωρίδας.

Ζήτησε από τα κράτη της περιοχής να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις που έχουν ήδη πυροδοτήσει βία στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, στον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ και οδήγησαν σε επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τον Μπλίνκεν συνόδευσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συγκεντρώσει περιφερειακή υποστήριξη για δράσεις αντιμετώπισης των επιθέσεων των προσκείμενων στο Ιράν Χούθι.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στο Κατάρ την Κυριακή ότι οι επιθέσεις έχουν διαταράξει ή εκτρέψει σχεδόν το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας και θα καταστήσουν ακριβότερα τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων.

Συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Δευτέρας στο Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας αύριο Τρίτη.

Την Κυριακή δήλωσε ότι θα υπογραμμίσει, κατά τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τη σημασία της προστασίας των αμάχων στη σύγκρουση στη Γάζα.

Επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον διαφωνεί με τα σχόλια δεξιών μελών του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ που ζητούσαν τον οριστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Η επιλογή της Αλ Ουλά

Σημειώνεται ότι η Αλ Ουλά είναι πόλη του 6ου αιώνα π.Χ. και βρίσκεται γύρω από όαση και αποτελούσε στάση σε αρχαία διαδρομή εμπορίας μπαχαρικών και μεταξιού.

Οπως και η πιο γνωστή πόλη του Βασιλείου των Ναβαταίων, Πέτρα, στην Ιορδανία, διαθέτει περίτεχνα γλυπτά βράχων και ταφικά μνημεία και αναφέρεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η επιλογή της τοποθεσίας για τις επισκέψεις του Μπλίνκεν και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων δεν είναι τυχαία.

Η πόλη ήταν κάποτε εκτός ορίων για τους μουσουλμάνους επειδή θεωρήθηκε καταραμένη από τον προφήτη Μωάμεθ.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έχει αναδείξει τη μετατροπή της Αλ Ουλά σε προορισμό τέχνης και τουρισμού, ως βασικό μέρος του σχεδίου του, γνωστού ως «Vision 2030» για τον εκσυγχρονισμό του αραβικού βασιλείου.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση