ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Κόσμος

Από κρίση σε κρίση οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Υπόθεση Μπαγκντάντι «αγγίζει» την Τουρκία

Η νέα κίνηση της Ουάσιγκτον προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Αρμένικης Γενοκτονίας έρχεται να δώσει διαστάσεις στα προβλήματα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σπεύδει να αναγνωρίσει την Αρμένικη Γενοκτονία και ρίχνει πλέον την «μπάλα» στο γήπεδο της Γερουσίας και της Προεδρίας για την τελική αναγνώριση της γενοκτονίας.

Η Άγκυρα αντιδρά σε έντονο ύφος στην νέα εξέλιξη. Ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα έχει κληθεί στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για επεξηγήσεις. Η δε, τουρκική διπλωματία σχετίζει την όλη εξέλιξη με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Η Υπόθεση Μπαγκντάντι

Όπως πληροφορείται η «Κ» από καλά ενημερωμένες τουρκικές πηγές, στην παρούσα φάση η Αρμένικη Γενοκτονία είναι μονάχα ένα από τα αγκάθια στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Πιο συγεκριμένα, η τουρκική πλευρά προβληματίζεται για πολύ πιο επίκαιρα ζητήματα, όπως λ.χ. τις διάφορες πτυχές της εξουδετέρωσης της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Στην τουρκική πρωτεύουσα επικρατεί η άποψη ότι η εξουδετέρωση του αρχηγού του ΙΚ έφερε στο φως της δημοσιότητας ευαίσθητες πληροφορίες, τις οποίες στην Δύση κάποιοι κύκλοι ενδέχεται μελλοντικά να χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν την Τουρκία. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, η αμερικανική πλευρά εξασφάλισε ευαίσθητα ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό, το οποίο δεν αποκλείεται να εμπλέξει στην όλη υπόθεση την Τουρκία.

Προς την ίδια κατεύθυνση οδεύουν και τα τελευταία μηνύματα του πρώην Αμερικανού εκπρόσωπου του μετώπου της καταπολέμησης του ΙΚ. Συγκεκριμένα, πρώην απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από την Τουρκία να εξηγήσει γιατί ο Αμπού μπαρ Αλ-Μπαγκντάντι, ο φυγόδικος ηγέτης του ισλαμικού κράτους (ISIS - ΙΚ), ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εφόδου των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, βρέθηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας.

Το σχόλιο του πρώην υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου

Ο Μπρετ Μακγκούρκ, πρώην ειδικός προεδρικός απεσταλμένος του διεθνούς συνασπισμού για την ήττα του ISIS, υποστηρίζει δημοσίως ότι η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο ο Μπαγκντάντι βρέθηκε λίγα χιλιόμετρα από τα Τουρκικά σύνορα στη βορειοδυτική Συρία.

«Ο Μπαγκντάντι δεν βρέθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Συρίας ή του δυτικού Ιράκ, αλλά στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία περιφρουρείται από δεκάδες Τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια από τις αρχές του 2018», υπενθυμίζει ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος.

Επίσης, ο κ. Μακγκούρκ παρέχει και μια άλλη πτυχή του όλου ζητήματος: «Οι ΗΠΑ, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κοινοποίησαν στην Τουρκία την επιδρομή, εκτός όταν οι δυνάμεις μας πλησιάσαμε στα σύνορά της, παρείχαμε (στην Τουρκία) την ίδια κοινοποίηση που θα δώσαμε σε αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Συρία».

Σε συνδυασμό με αυτές τις δηλώσεις, τα ντοκουμέντα που σήμερα βρίσκονται στην διάθεση των ΗΠΑ πλέον αποτελούν πηγή νέου προβληματισμού σε ευαίσθητα πόστα του τουρκικού κρατικού μηχανισμού.

Τι λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ;

Ας σημειωθεί ότι καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας επιμένει ότι η γειτονική χώρα παραμένει στο πρόγραμμα των F35 και ότι δεν τίθεται για την Άγκυρα ζήτημα αγορά ρωσικών μαχητικών στην παρούσα φάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ