ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα σχέδια για τις πρώτες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον

«Εισερχόμαστε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ» δήλωσε ο Μορετόν

Kathimerini.gr

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τη βασίλισσα Ελισάβετ ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξασφάλισε ευρύτατη αυτοδυναμία από τις εκλογές της Πέμπτης. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επέστρεψε από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Πρώτο μέλημά του θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, με μόνο λίγες αλλαγές σε πρόσωπα να αναμένονται όταν γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα. Την Τρίτη συνέρχεται για πρώτη φορά η νέα Βουλή των Κοινοτήτων, που περιλαμβάνει τον αριθμό ρεκόρ των 219 γυναικών βουλευτών. Την Πέμπτη αναμένεται ο αποκαλούμενος «Λόγος της Βασίλισσας», η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνηση από τη μονάρχη. Αναμένεται να είναι μία συντετμημένη ομιλία, καθώς η τελετή είχε επαναληφθεί μόλις τον Οκτώβριο. Πιθανότατα την Παρασκευή, τέλος, θα υποβληθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, ώστε το πρώτο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Τζόνσον.

Από την 1η Φεβρουαρίου η «μετά το Brexit» περίοδος για την ΕΕ

Το Brexit θα υλοποιηθεί εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου χωρίς «αν ή αλλά» δεσμεύτηκε την Παρασκευή ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, μετά τη σαρωτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Βρετανία. Έχοντας πλέον το «διαζύγιο» ως δεδομένο, η ΕΕ ετοιμάζεται για την μετά το Brexit περίοδο και στο πώς θα διαμορφωθούν οι οικονομικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, η μετά το Brexit περίοδος της Βρετανίας θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου «καθώς τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα κάνει δεκτή την συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για έξοδο από την ΕΕ».

«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τελείωσαν. Εισερχόμαστε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ» δήλωσε ο Μορετόν, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να «ανοικοδομήσουν» τις σχέσεις τους με το Λονδίνο, κυρίως στον εμπορικό τομέα, διαβεβαίωσε ο Μπρετόν. Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συνεχάρη τον Τζόνσον και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία καλώντας ωστόσο το Λονδίνο να εργαστεί «καλή τη πίστει».«Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο...είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο την ενίσχυση της ευρωζώνης και το Brexit.

Brexit: Οι επόμενοι σταθμοί μέχρι το οριστικό «διαζύγιο» με την ΕΕ

Ακολουθούν οι ημερομηνίες των επόμενων μεγάλων σταθμών στη διαδρομή για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

17 Δεκεμβρίου: Νέα σύνοδος του κοινοβουλίου

Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιλέξουν τον «speaker» τους (πρόεδρο). Κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώσουν τη θητεία του Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος είχε εκλεγεί λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας κοινοβουλευτικής συνόδου ως διάδοχος του Τζον Μπέρκοου.

Θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 650 βουλευτών.

19 Δεκεμβρίου: Η ομιλία της βασίλισσας

Σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων.

Δεδομένου ότι η προηγούμενη ομιλία της βασίλισσας ήταν τον Οκτώβριο και εξαιτίας της εγγύτητας των Χριστουγέννων, προβλέπεται ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα, χωρίς βασιλικά διάσημα ούτε ιππικό.

31 Ιανουαρίου: Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016.

1η Ιουλίου: Καταληκτική ημερομηνία για ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου

Μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, η χώρα θα εισέλθει σε μια μεταβατική φάση στην οποία οι σχέσεις της με τους 27 θα παραμείνουν οι ίδιες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η προθεσμία αυτή πρέπει να επιτρέψει στα δύο μέρη να συνάψουν μια νέα σχέση όσον αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να θελήσει να παρατείνει αυτή την περίοδο για ένα ή δύο χρόνια, όμως οφείλει να ενημερώσει την ΕΕ για το σχετικό αίτημά του πριν από την 1η Ιουλίου.

31 Δεκεμβρίου: Τέλος της μεταβατικής περιόδου

Πρόκειται για το τέλος των δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως υπήρξαν επί 47 χρόνια. Χωρίς νέα συμφωνία ή παράταση της μεταβατικής περιόδου, το εμπόριο και οι μεταφορές, μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν με μεγάλες αναταράξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση