ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρμιν Λάσετ: Ένας ευρωπαϊστής για τη θέση της Μέρκελ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (31 ψήφοι για τον Λάσετ, εννέα για τον Ζέντερ, έξι αποχές) άφησε πικρή γεύση στον φιλόδοξο Βαυαρό πολιτικό

Kathimerini.gr

Χρειάστηκαν επτά ώρες πυρετωδών διαβουλεύσεων ώστε το προεδρείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) να ρίξει την αυλαία, γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, στο πολιτικό θρίλερ που ταλαιπωρούσε επί μία εβδομάδα τη γερμανική Κεντροδεξιά. Το ανώτατο πολιτικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος επέλεξε τον ηγέτη του, Αρμιν Λάσετ, ως υποψήφιο καγκελάριο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, έναντι του Μάρκους Ζέντερ, τοπικού πρωθυπουργού της Βαυαρίας και ηγέτη του αδελφού βαυαρικού κόμματος CSU.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (31 ψήφοι για τον Λάσετ, εννέα για τον Ζέντερ, έξι αποχές) άφησε πικρή γεύση στον φιλόδοξο Βαυαρό πολιτικό, ο οποίος προηγείτο κατά πολύ του ανθυποψηφίου του στις δημοσκοπήσεις. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η έκβαση της ψηφοφορίας, ο Ζέντερ έστειλε μήνυμα ενότητας στους οπαδούς της παράταξης: «Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ενωσης. Θα τον υποστηρίξουμε χωρίς ίχνος μνησικακίας, με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο Μόναχο.

Γιος μηχανικού ορυχείων από το Ααχεν, ο Αρμιν Λάσετ διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1999 μέχρι το 2005. Γαλλόφωνος, πεπεισμένος ευρωπαϊστής, με κεντρώο πολιτικό προφίλ, κατάφερε να εκλεγεί το 2017 τοπικός πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας (το δεύτερο είναι η Βαυαρία του Ζέντερ). Προηγουμένως, είχε στηρίξει αποφασιστικά την ανθρωπιστική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 από την Αγκελα Μέρκελ και είχε αναπτύξει καλές σχέσεις με τις μεταναστευτικές κοινότητες της περιοχής του, κάτι που του χάρισε το προσωνύμιο «ο Τούρκος Αρμιν». Υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει, μαζί με τη Μέρκελ, την ολοκλήρωση του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Ως πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ο 60χρονος Λάσετ κυβέρνησε σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους και διακρίθηκε για τη μετριοπάθεια και την επιμονή του στην αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων. Το γεγονός αυτό μέτρησε υπέρ του στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του CDU τον περασμένο Ιανουάριο, όσο και στο μπρα ντε φερ με τον Ζέντερ για το χρίσμα του υποψηφίου καγκελαρίου. Οι πολιτικές θέσεις και η ιδιοσυγκρασία του τον καθιστούν περισσότερο κατάλληλο για κυβερνητικές συνεργασίες, είτε με τους Φιλελεύθερους, είτε με τους Πράσινους, είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες, έναντι των περισσότερο συντηρητικών ενδοπαραταξιακών αντιπάλων του.

Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο συνασπισμός CDU/CSU θα κερδίσει την πρώτη θέση στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, πράγμα που δεν είναι πλέον αυτονόητο. Η πλημμελής, τους τελευταίους μήνες, διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιασμού από την κυβέρνηση Μέρκελ έχει βλάψει δημοσκοπικά την παράταξη, η οποία βγήκε τραυματισμένη και από τη διαμάχη Λάσετ – Ζέντερ (η Χριστιανοδημοκρατία ήταν η τελευταία πολιτική παράταξη που επέλεξε υποψήφιο). Η ανάδειξη της δυναμικής Αναλένα Μπέρμποκ ως υποψήφιας καγκελαρίου των Πρασίνων, τη Δευτέρα, ενίσχυσε την αισιοδοξία στις γραμμές του κόμματος, το οποίο έχει εδραιωθεί δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση και μειώνει διαρκώς τη διαφορά του από την προπορευόμενη αλλά ασθμαίνουσα Κεντροδεξιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση