ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ατμόσφαιρα εθνικού διχασμού στη Βρετανία

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο - Βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα εχθρικό Κοινοβούλιο

Kathimerini.gr

Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει τίποτα από τη δύναμη και την αίγλη του αμερικανικού. Δημιουργήθηκε πριν από μόλις δέκα χρόνια και δεν είχε εκδικάσει, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, υποθέσεις τεράστιας πολιτικής σημασίας, όπως πολλές φορές συνέβη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών με τον ομώνυμο, αλλά όχι αντίστοιχο θεσμό. Οι δικαστές του δεν φορούν τήβεννο, ο Τύπος δεν ασχολείται με αυτούς και η κοινή γνώμη δεν συγκρατεί τα ονόματά τους.

Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο οι Βρετανοί, αλλά όλος ο κόσμος έμαθε την περασμένη Τρίτη το όνομα της λαίδης Μπρέντα Χέιλ. Με τη διαμαντένια αράχνη καρφιτσωμένη στο μαύρο ταγέρ, η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστικού θεσμού του Ηνωμένου Βασιλείου διάβασε μπροστά στις κάμερες το σκεπτικό μιας εξόχως πολιτικής απόφασης, που προκάλεσε πάταγο: ομόφωνα οι έντεκα δικαστές έκριναν παράνομη και άκυρη την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει επί πέντε εβδομάδες τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, στην τελική ευθεία του Brexit.

Hταν το νιοστό πολιτικό πλήγμα κατά του Τζόνσον στο σύντομο διάστημα της πρωθυπουργίας του. Μέσα στον μήνα που διανύουμε, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είδε βουλευτές να εγκαταλείπουν τους Συντηρητικούς, ενώ βγήκε ηττημένος και στις έξι κρίσιμες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στο Κοινοβούλιο. Η ανάμειξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα και η ετυμηγορία του, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ουσιαστικά παραπλάνησε τη βασίλισσα όταν της ζήτησε να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, βύθισαν τη Βρετανία σε μια χωρίς προηγούμενο συνταγματική κρίση. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της χώρας η Δικαιοσύνη και το Μπάκιγχαμ δεν είχαν εμπλακεί στην πολιτική διαπάλη.

Την επόμενη ημέρα, μια άλλη, αρνητική έκπληξη περίμενε τους Βρετανούς. Στη χώρα της μετριοπάθειας, όπου η άκρα Δεξιά και η ριζοσπαστική Αριστερά βρίσκονταν πάντα στο περιθώριο, το Κοινοβούλιο μετατράπηκε σε αρένα, με τους εκπροσώπους των αντίπαλων παρατάξεων να ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς σε εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπήκε σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στην πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Χαρακτήρισε «ζόμπι» το Κοινοβούλιο, «πράξη παράδοσης και ταπείνωσης» τον νόμο για παράταση του Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, «προδοσία» τη μη υλοποίηση της εντολής του δημοψηφίσματος, «δειλούς» τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και «αηδίες» τις τοποθετήσεις που τον ενόχλησαν.

Αλλά και το απέναντι στρατόπεδο είχε μερίδιο στη διαμόρφωση άκρως τοξικής ατμόσφαιρας. Βουλευτές της αντιπολίτευσης είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους από οπαδούς του Brexit, μάλιστα η Πόλα Σέριφ των Εργατικών δεν δίστασε να επικαλεστεί το προηγούμενο της συναδέλφου της, Τζο Κοξ, που δολοφονήθηκε στα 41 της χρόνια παραμονές του δημοψηφίσματος από ακροδεξιό. Η όλη κατάσταση προκάλεσε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του Μπρένταν Κοξ, συζύγου της δολοφονηθείσας, ο οποίος κατηγόρησε πολιτικούς και των δύο πτερύγων ότι κάνουν τη Βουλή να μοιάζει με «λάκκο όπου μονομαχούν αρκούδες».

Γεγονός είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο. Αντιμέτωπος με ένα εχθρικό Κοινοβούλιο, αδυνατεί να κυβερνήσει, ενώ αν υποχρεωθεί να ζητήσει και τρίτη παράταση του Brexit, όπως αναγκάστηκε να πράξει δύο φορές η Τερέζα Μέι, θα εισπράξει μεγάλο πολιτικό κόστος από εκείνους που σήμερα τον στηρίζουν. Σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο, ζήτησε εκ νέου εκλογές, προκαλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σουρεαλιστικές σκηνές διαδραματίστηκαν και πάλι στο Ουεστμίνστερ, καθώς ο πρωθυπουργός παρακαλούσε να τον ρίξουν και η αντιπολίτευση ήθελε να τον κρατήσει στη θέση του για να αναγκαστεί να πιει το πικρό ποτήρι.

Περιμένοντας ένα θαύμα

Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη ομαλή διέξοδος για τον Τζόνσον θα ήταν να πετύχει, ως εκ θαύματος, συμφωνία της τελευταίας στιγμής στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου. Ωστόσο στις μέρες μας τα θαύματα σπανίζουν, ενώ δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής ουσιώδης πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ώστε να ελπίζει κανείς πως ό,τι δεν έγινε δυνατό μέσα σε τρία χρόνια θα επιτευχθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Αλλά ακόμη κι αν υποτεθεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, αυτή δεν θα διαφέρει ουσιωδώς από εκείνη που είχε συνομολογήσει η Τερέζα Μέι, επομένως δυσκολεύεται κανείς να δει πώς θα καταφέρει να την «πουλήσει» στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Το άλλο σενάριο που συζητείται στον βρετανικό Τύπο τελευταία είναι να υπάρξει παράταση του Brexit, αλλά όχι από τον Τζόνσον. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Τζόνσον σκέφτεται να υποβάλει «τεχνική παραίτηση» και να υποδείξει στη βασίλισσα να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνεννόηση μαζί του. Ο Κόρμπιν θα ζητήσει και θα πάρει παράταση από τις Βρυξέλλες, στη συνέχεια δε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ώστε ο βρετανικός λαός να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, κόβοντας τον γόρδιο δεσμό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Παραμένει αμφίβολο βέβαια αν τα άλλα κόμματα συναινέσουν σε μια τέτοια λύση, καθώς ο Κόρμπιν δεν είναι αποδεκτός ούτε από τους Συντηρητικούς, που τον θεωρούν ακραίο αριστερό, ούτε από πολλούς οπαδούς της παραμονής, που καυτηριάζουν τη μεσοβέζικη στάση του στο θέμα του Brexit: στο πρόσφατο συνέδριο του Μπράιτον, οι Εργατικοί αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα σε δεύτερο δημοψήφισμα, όπου το κόμμα επισήμως θα έχει γραμμή ουδετερότητας. Το βέβαιο είναι ότι η πολιτική κρίση στη Βρετανία οδεύει προς την αναπόφευκτη κάθαρση μέσα σε ατμόσφαιρα έντονων πολιτικών παθών, που δεν έχει ξαναζήσει η χώρα στη μεταπολεμική ιστορία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X