ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βασισμένος στο Brexit ο προϋπολογισμός του 2020 στην Ιρλανδία

Η χώρα θεωρείται το πλέον ευάλωτο κράτος-μέλος της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Στο σενάριο της άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου βασίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός της Ιρλανδίας για το 2020, με το Δουβλίνο να δεσμεύει συνολικά €1,2 δις, προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις, επιτρέποντας ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά να καταγράψουν έλλειμμα, αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μεταβατική συμφωνία.

«Ο προϋπολογισμός είναι άνευ προηγουμένου… Ένας προϋπολογισμός που καταρτίστηκε στην σκιά του Brexit», ανέφερε ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόνοχιου ενημερώνοντας την Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι αναπόφευκτο. «Αλλά είμαστε εξίσου έτοιμοι αν αυτό δεν συμβεί», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία θεωρείται το πλέον ευάλωτο κράτος – μέλος της ΕΕ στο Brexit λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων και τα κοινά σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ιρλανδική κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι ενδεχομένως η οικονομία να παραμείνει σχεδόν στάσιμη το 2020, θέτοντας 80.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Ντόνοχιου, το κυβερνητικό πακέτο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των αναγκών των επιχειρήσεων που θα πληγούν περισσότερο από ένα άτακτο Brexit. Πέραν του μισού πακέτου, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ευρωπαϊκά κονδύλια, θα στηρίξει την γεωργία, τον επιχειρηματικό και τουριστικό τομέα με €220 εκατ να εκταμιεύονται άμεσα σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ιρλανδικού ΥΠΟΙΚ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2020 σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία θα περιοριστεί στο μόλις 0,7% από 5,5% το 2019, ενώ η εκταμίευση του κυβερνητικού πακέτου θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 0,6% το 2020 σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση που ήταν έλλειμμα 0,5% με -1,5%.

Αυτό θα σηματοδοτήσει ένα πισωγύρισμα για την Ιρλανδία, η οποία το 2018 κατέγραψε το πρώτο δημοσιονομικό της πλεόνασμα ύστερα από μια δεκαετία και θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσίου χρέους, το οποίο παραμένει υψηλό, γύρω στο 100% του ΑΕΠ δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X