ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βενεζουέλα – δημοψήφισμα: Υπέρ της προσάρτησης ξένων εδαφών το 95% όσων ψήφισαν

Περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας ψήφισαν υπέρ της μονομερούς προσάρτησης πλουσίων σε πετρέλαιο εδαφών της Γουιάνας

Kathimerini.gr

«Μονομερή προσάρτηση ξένων εδαφών με… δημοψήφισμα, ζητά ο Μαδούρο», γράφαμε στην «Κ» τον περασμένο Νοέμβριο, εν αναμονή τότε του δημοψηφίσματος που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Βενεζουέλα με θέμα τη μονομερή προσάρτηση πλούσιων σε πετρέλαιο εδαφών τα οποία όμως σήμερα ανήκουν σε μια άλλη χώρα, τη Γουιάνα.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας πήγαν όντως στις κάλπες στις 3 Δεκεμβρίου για να αποφασίσουν – στο πλαίσιο δημοψηφίσματος – εάν η χώρα τους πρόκειται να προχωρήσει ή όχι στη μονομερή προσάρτηση αυτών των εδαφών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εθνικής εκλογικής Αρχής, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια πολίτες πήγαν στις κάλπες χθες και από αυτούς περίπου το 95% ψήφισε υπέρ της προσάρτησης.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το δημοψήφισμα αυτό έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό, όχι δεσμευτικό, για την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, ότι πολλοί αναλυτές προσεγγίζουν αυτό το δημοψήφισμα πιο πολύ ως επίδειξη δύναμης από τον Μαδούρο και ως δοκιμασία που στόχο έχει να ενισχύσει την υποστήριξη προς την κυβέρνησή του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

«Πολιτικοί της αντιπολίτευσης εντός της Βενεζουέλας χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα μια προσπάθεια του Μαδούρο να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη καθώς η χώρα του προετοιμάζεται για εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ο Μαδούρο – ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία της Βενεζουέλας το 2018 με τις ΗΠΑ ωστόσο να αποκηρύσσουν την εκλογή του ως προϊόν νοθείας – δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του αν και αναμένεται να είναι υποψήφιος», γράφουν οι Financial Times.

Οι δύο χώρες της Νότιας Αμερικής, η (πρώην ισπανική αποικία) Βενεζουέλα (με τους 30 εκατ. κατοίκους) από τη μία πλευρά, και η (πρώην βρετανική αποικία) Γουιάνα (με τους περίπου 800.000 κατοίκους) από την άλλη, διαφωνούν παλαιόθεν για τα όρια των μεταξύ τους συνόρων, καθώς το Καράκας υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι δική του η περιοχή Εσεκουίμπο που βρίσκεται στα δυτικά της Γουιάνας, μια περιοχή στα ανοιχτά της οποίας η αμερικανική ExxonMobil βρήκε πετρέλαιο το 2015.

«Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε δυνατά και καθαρά […] Κάναμε τα πρώτα βήματα προς τη νέα ιστορική φάση του αγώνα μας για την ανάκτηση αυτού που είναι δικό μας», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χωρίς όμως να καταστήσει σαφές ποια θα είναι τα επόμενα πρακτικά βήματα που προτίθεται να κάνει προς της κατεύθυνσης αυτής της «ανάκτησης».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ζητήσει από τη Βενεζουέλα να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις που θα μεταβάλουν το συνοριακό καθεστώς της περιοχής.

Με πληροφορίες από FT, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση