ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βηρυτός - Κύπριοι μεταξύ των αστέγων

Τα όσα δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στη γειτονική χώρα, Πανίκος Κυριάκου

ΚΥΠΕ

Το πρόβλημα των χιλιάδων αστέγων που υπάρχουν στη Βηρυτό, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι, μετά τις μεγάλες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες, ανέδειξε με δηλώσεις του ο Πρέσβης της Κύπρου στη γειτονική χώρα, Πανίκος Κυριάκου, ο οποίος έτυχε κατά τη διάρκεια αυτού του τραγικού συμβάντος, που κατέστρεψε και την πρεσβεία και την πρεσβευτική κατοικία της Κύπρου, να βρίσκεται στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών, πριν τη συντονιστική συνάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε μετά τα χθεσινά τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό, ο κ. Κυριάκου είπε πως αυτή είναι μια κρίσιμη ώρα. "Είναι μια έκρηξη η οποία σχεδόν έγινε στην καρδιά της Βηρυτού και οι υλικές ζημιές σε ολόκληρη την πόλη είναι ανυπολόγιστες. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στον λαό του Λιβάνου και να τον βοηθήσουμε με κάθε δυνατόν τρόπο", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως αναμένουμε την αξιολόγηση από πλευράς Λιβάνου για το μέγεθος των ζημιών "αλλά κυρίως για τις ανάγκες τους και είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε".

Ο κ. Κυριάκου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό και στην Κυβέρνηση του Λιβάνου για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες και τραυμάτισε χιλιάδες, σημειώνοντας επίσης πως χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία "είναι έτοιμη να τους συντρέξει με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ομόλογό του στον Λίβανο και έχει εκφράζει την ετοιμότητά του να τους στηρίξουμε".

Ο κ. Κυριάκου είπε πως "θα πρέπει βεβαίως να γίνει πρώτα αξιολόγηση των αναγκών από τις αρχές του Λιβάνου και να υποβάλουν ενδεχομένως κατάλογο με τις ανάγκες τους στην Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε σε συγκεκριμένους τομείς».

Πρόσθεσε πως τόσο η Πρεσβεία όσο και η πρεσβευτική κατοικία έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά και δεν είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους είπε πως "υπάρχει τηλέφωνο επικοινωνίας λειτουργού μας που είναι καθήκον στη Βηρυτό όπως υπάρχει και στο Υπουργείο Εξωτερικών", σημειώνοντας πως "θα τους βοηθήσουμε ειδικότερα αυτούς που ζητούν επαναπατρισμό τους στην Κύπρο" και πως ήδη έχει προγραμματιστεί μια πτήση για αύριο.

Ερωτηθείς πόσοι Κύπριοι βρίσκονται στον Λίβανο, ο κ. Κυριάκου είπε πως είναι γύρω στους 2000 χιλιάδες οι Κύπριοι, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που πήγαν διακοπές είτε από την Κύπρο είτε από αλλού.

Ερωτηθείς εάν Κύπριοι που διαμένουν στον Λίβανο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, ο κ. Κυριάκου είπε πως δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα στέγασης και οι χιλιάδες άστεγοι έχουν κατακλύσει τα κτίρια που έχουν μείνει ανέπαφα ή τα ξενοδοχεία.

Είναι ένα πρόβλημα η στέγαση για όλον τον πληθυσμό της Βηρυτού και βεβαίως και για τους Κύπριους που οι κατοικίες τους έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, σημείωσε.

Η κατάσταση στον Λίβανο

Συγκεκριμένα, έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

"Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών.

"Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές" εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Εξάλλου, ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για "λίγο λιγότερο" από έναν μήνα, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό, δήλωσε στο Reuters ο Υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε.

"Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους", είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Η έκρηξη, η ισχυρότερη που σημειώθηκε ποτέ στην Βηρυτό, μετέτρεψε την περιοχή σε ερείπια αχρηστεύοντας το κεντρικό λιμάνι εισόδου για τις εισαγωγές ειδών διατροφής για τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του Λιβάνου.

Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών, σύμφωνα με τον Αχμεντ Τάμερ, διευθυντή του λιμανιού της Τρίπολης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του Λιβάνου, δεν διαθέτει υποδομές αποθήκευσης, αλλά αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.
Πριν από την έκρηξη, τα σιλό της Βηρυτού δεν περιείχαν παρά 15.000 τόνους σιταριού, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή, δήλωσε ο Αχμεντ Χατίτ, ο επικεφαλής της ένωσης εισαγωγέων σιτηρών στον εφημερίδα Al-Akhbar.

Οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί, εξήγησε.

Οι αρχές του Λιβάνου επιδιώκουν την μεταφορά των τεσσάρων πλοίων στην Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας στο δίκτυο LBCI.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X