ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Άσυλο σε πρόσφυγες μόνο αν φτάνουν με «νόμιμο» τρόπο

Ακολούθησαν αντιδράσεις των διεθνών οργανισμών

ΚΥΠΕ

Αντιδράσεις διεθνών οργανισμών, προκαλεί η νέα πολιτική ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία παρουσίασε επισήμως το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Το λεγόμενο «Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση», που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των κανόνων χορήγησης ασύλου εδώ και δεκαετίες, συνδέουν για πρώτη φορά την παροχή προστασίας σε πρόσφυγες με τον τρόπο που φτάνουν επί βρετανικού εδάφους.

Ορίζουν πως όποιος μετέρχεται «παράνομα μέσα» για να βρεθεί στη Βρετανία, όπως π.χ. διάσχιση της Μάγχης με λέμβους, με σκοπό να αιτηθεί άσυλο δε θα έχει πλέον τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που φτάνουν μέσω τυπικών οδών, όπως π.χ. διεκδίκηση επιδομάτων και δικαίωμα επανένωσης με μέλη της οικογένειας.

Επιπλέον, ακόμα και στην περίπτωση έγκρισης της αίτησής τους θα υπόκεινται σε ένα «καθεστώς προσωρινής προστασίας» και στην αίρεση πιθανής απέλασης στο μέλλον, αντί για δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης.

Αντιθέτως, όσοι ακολουθούν νόμιμες οδούς μετεγκατάστασης και λαμβάνουν άσυλο θα έχουν πλέον άμεσα το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή μετά από πέντε έτη.

Επίσης, αυξάνεται σε ισόβια κάθειρξη η ποινή για τους συλληφθέντες διακινητές μεταναστών και προσφύγων.

Η κα Πατέλ είπε ότι το νέο σύστημα είναι «δίκαιο» και ότι συνιστά πλήγμα στις σπείρες διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. «Η έκταση της παράνομης μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο διακινδυνεύει ζωές και πυροδοτεί την εγκληματικότητα», είπε η Υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC, ενώ στη Βουλή σημείωσε ότι «το άσυλο θα πρέπει να βασίζεται στην ανάγκη και όχι στην ικανότητα να πληρωθούν οι διακινητές».

Στη συνέντευξη στο BBC η υπουργός είπε ότι στόχος της είναι να θεσπιστούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί έλευσης στη Βρετανία ανθρώπων, που πραγματικά χρειάζονται άσυλο και εγκατάσταση στη χώρα, όπως γυναικόπαιδα και οικογένειες που ζουν «σε άθλιους καταυλισμούς σε φοβερά μέρη του κόσμου».

Υποστήριξε ότι το σύστημα ασύλου είναι «βουλωμένο» λόγω ψευδών αιτήσεων και νομικών αδιεξόδων αναφορικά με την απομάκρυνση από τη χώρα ατόμων που δε θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτή.

Η κα Πατέλ τόνισε ότι όσοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο θα πρέπει να το κάνουν στην πρώτη χώρα της ΕΕ (ή άλλη ασφαλή χώρα) στην οποία φτάνουν, αντί να συνεχίζουν το ταξίδι τους έως το βρετανικό έδαφος.

Πρόσθεσε ότι το Λονδίνο είναι σε διαπραγματεύσεις με κράτη μέλη της ΕΕ, που έχουν «ηθικό καθήκον» να δέχονται πίσω αιτήσεις ασύλου, που είχαν περάσει από το έδαφός τους πριν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλα αυτά, Βρετανοί και ξένοι νομικοί σημειώνουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια δεν είναι σύννομα διότι αγνοούν τις διεθνείς υποχρεώσεις του Λονδίνου όπως προκύπτουν από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, του θεματοφύλακα της σύμβασης της Γενεύης, δήλωσε ότι «οποιοσδήποτε αναζητά άσυλο θα πρέπει να είναι ελεύθερος να το αιτείται στον προορισμό που επιθυμεί ή σε άλλη ασφαλή χώρα».

Ο Βρετανικός Ερυθρός Σταύρος χαρακτήρισε τους νέους κανόνες «απάνθρωπους», ενώ οργάνωση Συμβούλιο Προσφύγων χαρακτήρισε «άδικο» το διαχωρισμό των προσφύγων ανάλογα με το πώς ταξίδεψαν έως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι οι νέοι κανόνες δεν θα επιτύχουν το παραμικρό ως προς την αντιμετώπιση των συμμοριών διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. Ο σκιώδης Υπουργός Εσωτερικών Νικ Τόμας-Σίμοντς είπε ότι η νέα πολιτική διακρίνεται από «έλλειψη συμπόνοιας και έλλειψη ικανότητας».

Η Πρίτι Πατέλ άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο αιτητές ασύλου να στέλνονται σε άλλες χωρίς ενόσω αξιολογούνται οι αιτήσεις τους για άσυλο, στα πρότυπα της πολιτικής της Αυστραλίας.

Κατά το 12μηνο έως το Μάρτιο του 2020 οι βρετανικές αρχές έλαβαν 35.099 αιτήσεις ασύλου, με τις περισσότερες να υποβάλλονται από υπηκόους του Ιράν, της Αλβανίας και του Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X