ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Ο Τζόνσον απάντησε σε ερωτήσεις για την πανδημία

Στόχος όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ τις προηγούμενες μέρες, ήταν ο ανοικτός διάλογος με τους πολίτες, αλλά και η επεξήγηση των αμφισβητούμενων οδηγιών της Κυβέρνησης, για την χαλάρωση των μέτρων

Ερωτοαπαντήσεις από το κοινό και δημοσιογράφους δέχθηκε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Δευτέρας, 11 Μαΐου 2020.

Στόχος όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ τις προηγούμενες μέρες, ήταν ο ανοικτός διάλογος με τους πολίτες, αλλά και η επεξήγηση των αμφισβητούμενων οδηγιών της Κυβέρνησης, για τα επόμενα βήματα της χώρας κατά την χαλάρωση των μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το σύστημα «Εγρήγορσης»

Όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, πάνω από 100 χιλιάδες δειγματοληψίες διεξήχθησαν την Κυριακή, 10 Μαΐου στη χώρα.

Για το σύστημα «Εγρήγορσης» των μέτρων της κυβέρνησης ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι θα καθορίζεται από το επίπεδο της μεταβλητής R της μεταδοτικότητας του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επί του παρόντος, η χώρα βρίσκεται στο τέταρτο επίπεδο της κλίμακας (από τα πέντε), με σκοπό την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στο «Επίπεδο 3».

Το σλόγκαν «Μείνε σε εγρήγορση»

Σε ότι αφορά το σλόγκαν του Νο. 10, «Μείνε σε εγρήγορση», o Βρετανός ηγέτης ανέφερε ότι υπάρχουν κυρίως έξι σημεία, τα οποία οι πολίτες πρέπει να προσέχουν στη καθημερινότητα τους.

1. Να μένουν εντός των οικιών τους, όσο το δυνατό περισσότερο
2. Να κρατούν αποστάσεις δύο μέτρων και άνω, σε εξωτερικούς χώρους
3. Να δουλεύουν από το σπίτι, αν ο εργοδότης τους το επιτρέπει
4. Να περιορίσουν την επαφή τους με τρίτα άτομα
5. Να πλένουν τα χέρια τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα
6. Να μην εξέρχονται των οικιών τους αν αυτοί ή κάποιο άτομο της οικογένειας τους εμφανίσει συμπτώματα

Οι μαθητές και οι γονείς

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση των σχολείων και την εκπαίδευση στην χώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ελπίζει ότι η κατάσταση θα επιτρέψει» την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου.

Σχετικά με τους εργαζόμενους γονείς απάντησε ότι οι εργοδότες πρέπει να δείξουν την απαραίτητη κατανόηση, καθώς τα παιδιά αν βρίσκονται στο σπίτι, πρέπει οι γονείς τους να βρίσκονται μαζί τους, κάτι «που οι εργοδότες θα συμφωνήσουν με αυτό»

Το εμβόλιο για τον ιό

Ερωτηθείς εάν είναι πιθανό να μην υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως ελπίζει ότι θα αναπτυχθεί και οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο, αν και η ύπαρξη ενός εμβολίου, δεν είναι εγγυημένη.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτό δεν έχει επιτευχθεί για τον κορωνοϊό SARS, «ο οποίος έχει ανιχνευθεί εδώ και 18 χρόνια».

Από τη πλευρά του, ο Σερ Πάτρικ Βάλλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει γίνει «μεγάλη πρόοδος» στην αναζήτηση του εμβολίου.

Το στάδιο της επιδημίας ανά το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε πως η πανδημία βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο ανά τη χώρα και για το λόγο αυτό είναι ορθό οι τοπικές διοικήσεις να ακολουθήσουν «ελαφρώς διαφορετικές προσεγγίσεις» στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ταυτόχρονα στο ερώτημα για σημεία ελέγχου μεταξύ της νήσου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «όχι, δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους μέτρα, καθώς η εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι κοινή λογική».

Ο ιός έχει πλήξει πιο σκληρά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού

Κατά το τέλος των ερωτοαπαντήσεων, δημοσιογράφος του Guardian, ρώτησε τον πρωθυπουργό αν ο ίδιος κατανοεί γιατί οι πολίτες αισθάνονται ότι «το βάρος του ιού, έχει πέσει κυρίως στα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας».

Μέσω της απάντησης του, ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε πως «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός έχει πλήξει πιο σκληρά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως με το τέλος της παρούσας κατάστασης, «πρέπει να γίνει ένας συνολικός απολογισμός για το αντίκτυπο της πανδημίας στην κοινωνία και ποιες ομάδες της, έχουν πληγεί το περισσότερο».

Τέλος, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους, μέσω του προγράμματος διατήρησης εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X