ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανός Υπ. Ευρώπης: Δεν αλλάζει η στάση στο Κυπριακό και ΑΟΖ μετά το Brexit

Οι δηλώσεις του κ. Κρίστοφερ Πίντσερ, για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης για την κοπή βασιλόπιτας της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου»

ΚΥΠΕ

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης στο Κυπριακό και έναντι των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αλλάζει μετά από την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Κρίστοφερ Πίντσερ.

Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για κοπή βασιλόπιτας της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Πίντσερ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «η στάση μας παραμένει ίδια, δηλαδή πιστεύουμε σε ένα διζωνικό δικοινοτικό σύστημα για τον λαό του νησιού της Κύπρου ως τον καλύτερο τρόπο να προχωρήσουμε προς ειρήνη και ευημερία για όλους».

Σημείωσε περαιτέρω σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ ότι «πιστεύουμε ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα αποκλειστικής πρόσβασης στην ΑΟΖ της και οποιαδήποτε γεώτρηση εκεί από οποιονδήποτε είναι λάθος και την αποδοκιμάζουμε και συνεχίζουμε να την αποδοκιμάζουμε. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο στην ΑΟΖ της θα χρησιμοποιηθούν για το καλό όλων στο νησί της Κύπρου. Είναι δικοί τους, είναι δικοί σας, αξιοποιήστε τους με τον καλύτερο τρόπο και ενθαρρύνω διάλογο για να διασφαλίσουμε ότι θα καταλήξουμε με το αποτέλεσμα που θα προσφέρει αυτό το διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό σύστημα».

Σε ερώτημα για το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί από το γενικότερο σκηνικό έντασης που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Ευρώπης είπε: «Ασφαλώς και ανησυχούμε, αλλά θέλουμε αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν ειρηνικά μέσω διαλόγου. Δε βλέπουμε καμία αξία στη δημιουργία μεγαλύτερης τριβής. Ας ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες (για το Κυπριακό). Αναγνωρίζω ότι είναι μια πρόκληση διότι έρχονται εκλογές, αλλά όταν τελειώσουν προσβλέπω στη συνέχιση της δουλειάς που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί στα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι, ώστε αυτές οι συνομιλίες, ο διάλογος, να μπορέσει να συνεχιστεί ξανά. Αυτό είναι προς όφελος όλων στο νησί της Κύπρου».

Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης η Υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης Τερέζα Βίλιερ, που ήταν η κοινοβουλευτική οικοδέσποινα μαζί με τον βουλευτή σερ Ρότζερ Γκέιλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ: «Είναι τόσο μεγάλο προνόμιο για εμένα να είμαι εδώ ως βουλευτής για την εκδήλωση της βασιλόπιτας. Το κάνω αυτό κάθε χρόνο για να επισημάνω την κυπριακή κουλτούρα και την κυπριακή κοινότητα, διότι θέλω οι συνάδελφοί μου στο κοινοβούλιο να καταλάβουν περισσότερα για την κυπριακή κουλτούρα και να καταλάβουν περισσότερο για την αδικία που έχει επιτελεστεί κατά της Κύπρου».

Ο κ. Πίντσερ συμπλήρωσε στις δηλώσεις του, «έχουμε μια σπουδαία κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο - είναι δυνατή, δυναμική, συνεισφέρει παρά πολλά στην οικονομία μας, στην κοινωνία μας, στον πολιτισμό μας και χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ για αυτή την τελετή βασιλόπιτας».

Τον αγιασμό της βασιλόπιτας τέλεσε ο Αριχεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας, ενώ την εκδήλωσε άνοιξε ο Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Τζέισον Χαραλάμπους.

Στο χαιρετισμό του ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής τόνισε ότι ο κυπριακός λαός δε θα παρατήσει την προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας του και για αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων. «Δεν υπάρχει πλάνο Β για εμάς και με τη δική σας στήριξη θα συνεχίσουμε τον αγώνα», είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς βουλευτές.

Ο κοινοβουλευτικός Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου βουλευτής βορείου Λονδίνου Μάθιου Όφορντ χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου «μεγάλο στίγμα στην ιστορία της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής θητείας έθεσε ερώτημα προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών για τα βήματα που λαμβάνονται για την επανένωση της Κύπρου.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, επανεκλεγείς Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, είπε ότι είναι απαράδεκτο μία χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να ασκεί κατοχή σε μία άλλη χώρα μέλους και εκτίμησε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί. Τόνισε δε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει γεωτρήσεις στα κυπριακά ύδατα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η κα Βίλιερς και ο κ. Πίντσερ με την πρώτη να δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να τοποθετείται υπέρ των δικαίων της Κύπρου και τον δεύτερο να τονίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση στηρίζει μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Παρόντες στην εκδήλωση, πέρα από τους προαναφερθέντες, ήταν επίσης οι Συντηρητικοί βουλευτές Μάρτιν Βίκερς, Σέριλ Μάρεϊ, Κάρολαϊν Νόουκς, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, Άντζελα Ρίτσαρντσον, Μάικ Γουντ, Σουζάν Γουέμπ, Μπεν Έβεριτ, Σακίμπ Μπατί, Τιμ Λάουτον, Αλίσια Κερνς και ο λόρδος Μπάιρον Ντέιβις.

Παρόντες ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστος Καραολής, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης και πλήθος άλλων παροικιακών παραγόντων, μελών των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου και μελών της παροικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X