ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Brexit… τα επόμενα βήματα

Το εμπορικό σκέλος της συμφωνίας θα απασχολήσει τους επόμενους μήνες την Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Στην ομιλία της, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Κομισιόν κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε, «Μόλις πριν από δύο βδομάδες αποχαιρετήσαμε τους Βρετανούς συναδέλφους τραγουδώντας τον αποχαιρετιστήριο αυτό ύμνο, ήταν πραγματικά πολύ συγκινητική στιγμή, πολύ δυνατή στιγμή εδώ στο κοινοβούλιο. Έκτοτε θέτουμε τα θεμέλια για τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την υψηλότερη δυνατή φιλοδοξία. Δεν θα πρέπει να συμβιβαστούμε με λιγότερα ούτε οι βρετανοί ούτε εμείς. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον είχε πει στο Γκρίνουιτς πρόσφατα ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής ελευθέρου εμπορίου”, ειλικρινά αυτό είναι μουσική στα αφτιά μας γιατί την στιγμή όπου το σύστημα εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες δοκιμάζεται χρειαζόμαστε εταίρους ούτως ώστε το σύστημα να γίνει και πιο δίκαιο και πιο ισχυρό. Ένα σύστημα εμπορίου που να είναι από την μια ανοιχτό και από την άλλη δίκαιο. Γιατί; Τι κάνουν οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου; Θα πρέπει να αντικαθιστούν την ανασφάλεια από ένα σύστημα κανόνων, αξιόπιστων, νέες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχείρησες και μάλιστα είναι το ελεύθερο εμπόριο υπέρ των ανθρώπων, αυτή είναι η δική μας λογική πίσω από αυτές τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου».

Στην συνέχεια η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε άλλες χώρες με τις οποίες υπάρχουν τέτοιου είδους συμφωνίες φέρνοντας ως παραδείγματα την Ιαπωνίας και τον Καναδά. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι, «όχι μόνο δεν αυξάνουν τις συναλλαγές μας σε εμπορεύματα, υπηρεσίες, ανθρώπους και ιδέες (που το κάνουν και αυτό) αλλά ανεβάζουν τα πρότυπα και για τα εργασιακά ζητήματα, τις συνθήκες εργασίας και τα περιβαλλοντικά και αυτό ζητούμε από τους Ιάπωνες και τους Καναδούς φίλους μας και χαίρονται που συνδυάζουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να φέρουμε περισσότερη δικαιοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αυτό που μόλις σας περιέγραψα είναι η δική μας φιλοδοξία για τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο και από την στιγμή που θα συμφωνήσουμε με την πολιτική δήλωση έχουμε στόχο για μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις για τις συναλλαγές σε όλα τα αγαθά κάτι που ουδέποτε στο παρελθόν δεν είχαμε προσφέρει σε κανέναν. Ένα νέο μοντέλο εμπορίου με μοναδική φιλοδοξία για πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά αλλά φυσικά αυτό σημαίνει και αμοιβαιότητα με εγγυήσεις για δίκαιο και θεμιτό ανταγωνισμό αυτοί είναι ίσοι κανόνες παιχνιδιού. Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε όλα τα διαφορετικά μοντέλα συμφωνίας εμπορίου όμως οτιδήποτε και αν επιλέξει κανείς όλα αυτά τα μοντέλα έχουν ένα κοινό, δεν συνοδεύονται απλά δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις».

Τέλος διαβεβαίωσε ότι η «ειδική ομάδα διαπραγματεύσεων είναι έτοιμη να αρχίσει δουλειά. Από τα όσα έχει αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν είναι ευδιάκριτο ότι η Ευρώπη δεν θα μπει στην διαδικασία να ακολουθήσει τον ρυθμό που δίνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πέρα από το πολιτικό κομμάτι και την έξοδο του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ε.Ε. το εμπορικό σκέλος της εξόδου είναι κάτι που θα απασχολήσει έντονα τους επόμενους μήνες αφού οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν για άλλη μια κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση