ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση

Αυστηρές προειδοποιήσεις των ηγετών για την κλιματική αλλαγή στην COP28

ΠΗΓΗ: Reuters

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης προκειμένου να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη απηύθυναν χθες ηγέτες κρατών του κόσμου στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στην οποία συμμετείχε εκτάκτως και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Την ικανοποίηση των Ελλήνων προκάλεσε η απόφαση του βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας να φορέσει γραβάτα και μαντίλι στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, δημιουργώντας την εντύπωση ότι τάσσεται υπέρ της χώρας μας στο αίτημά της για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στην πρώτη ουσιαστική απόφαση της συνόδου που διεξάγεται στο Ντουμπάι, οι ηγέτες υπέγραψαν διακήρυξη για τη μεταμόρφωση της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, η πρώτη τέτοια επίσημη παραδοχή από την COP για ύπαρξη συμβιωτικής σχέσης μεταξύ της διατροφής και της κλιματικής αλλαγής. Η διακήρυξη αναγνωρίζει ότι «οι πρωτοφανείς κλιματικές συνθήκες καθίστανται πιο απειλητικές για τη γεωργία και τη διατροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους και την ικανότητά τους να παράγουν τρόφιμα και να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά».

Οι περισσότερες από 100 χώρες που υπέγραψαν τη διακήρυξη για τη βιώσιμη γεωργία, τις ανθεκτικές αλυσίδες παραγωγής και την κλιματική δράση θα αξιοποιήσουν τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους και τα εθνικά σχέδια προσαρμογής για τη χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών. Η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για ποσοστό 33% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με την πλειονότητα να προέρχεται από τη βιομηχανική κτηνοτροφία και τα λιπάσματα.

«Η Γη δεν μας ανήκει»

Στην ομιλία του, ο βασιλιάς Κάρολος είπε ότι η Γη αντιμετωπίζει ζοφερό δίλημμα και ρώτησε πόσο επικίνδυνο είμαστε πρόθυμοι να καταστήσουμε τον πλανήτη μας. «Ο άνθρωπος διεξάγει ευρύ, τρομακτικό πείραμα, μεταβάλλοντας τα οικολογικά δεδομένα, σε ρυθμό που ξεπερνάει κατά πολύ την ικανότητα της φύσης να ανακάμπτει. Ο κόσμος των αυτοχθόνων κοινωνιών μας έδειξε ότι μπορούμε να είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων, αλλά με κάθε ζωντανό πλάσμα και κάθε τι που συντηρεί τη ζωή. Η Γη δεν μας ανήκει, εμείς ανήκουμε σ’ αυτή», είπε ο Βρετανός μονάρχης στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου.

Στην πρώτη ουσιαστική απόφαση της συνόδου υπεγράφη διακήρυξη για τη μεταμόρφωση της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων. Σε ομιλία στερούμενη λεπτομερειών ή στοιχείων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι οι αγορές άνθρακα και η φορολόγηση ήταν σημαντικά εργαλεία για την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, επαινώντας τα χρηματιστήρια άνθρακα.

Σε συγκρίσεις μεταξύ του πολέμου στη Γάζα και της κλιματικής κρίσης προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα. «Η Τουρκία στάθηκε αρωγός της ειρήνης σε όλες τις κρίσεις της Μέσης Ανατολής και εργάζεται για την εξεύρεση λύσης, βασισμένης στο δίκαιο. Προσεγγίζουμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής από την ίδια σκοπιά. Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη και ένατη στον κόσμο σε υδροηλεκτρική παραγωγή. Παρά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου, καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους στόχους και γιατρεύουμε τις πληγές της καταστροφής, οικοδομώντας κλιματικά και περιβαλλοντικά φιλικές κατασκευές», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ως παράδειγμα παρουσίασε τη χώρα του ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα. «Προσαρμόσαμε τους κλιματικούς μας στόχους, οι οποίοι είναι τώρα πιο φιλόδοξοι από εκείνους πολλών ανεπτυγμένων χωρών. Περιορίσαμε δραστικά την αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και θα τη μηδενίσουμε μέχρι το 2030», είπε ο Λούλα. «Ο πλανήτης χόρτασε από ανεκπλήρωτες κλιματικές συνθήκες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα αυτά μόνη. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε από κοινού. Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται σε όπλα θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πείνας, της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Στην ομιλία του, που ξεπέρασε σημαντικά τον προβλεπόμενο χρόνο, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν παρέδωσε μακρά και λεπτομερή ανάλυση των πολλών αλλαγών που απαιτούνται στις διεθνείς δομές, προκειμένου να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή. Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε πως τα σχέδια εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων εκτροχιάσθηκαν σε πολλά σημεία του κόσμου, αποδίδοντας ευθύνες στις δυσλειτουργίες των κερδοσκοπικών επενδυτικών οργανισμών. «Μια στροφή 180 μοιρών είναι αναγκαία στο θέμα του άνθρακα. Τα κράτη του G7 οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα και να δεσμευθούν σε οριστική κατάργηση του γαιάνθρακα ως καυσίμου. Η Γαλλία θα κλείσει όλα τα εργοστάσιά της μέχρι το 2027. Οι πλούσιες χώρες έχουν την ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο να εγκαταλείψει την καύση άνθρακα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να επιβάλει δασμούς στον άνθρακα.

Κάθε οριστική συμφωνία στη σύνοδο θα πρέπει να επικυρωθεί ομόφωνα από τα παριστάμενα κράτη-μέλη. Η ανάγκη ομοφωνίας σημαίνει ότι κάθε λέξη του τελικού κειμένου θα τεθεί στο μικροσκόπιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση