ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:44
24°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Δεκάδες νεκροί από τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Ιράκ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι δυνάμεις ασφαλείας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σκότωσαν τουλάχιστον 14 διαδηλωτές και τραυμάτισαν 865 άλλους

Το Ιράκ, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο προσκήνιο με μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, βιώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα εφιαλτικές στιγμές. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτίθενται στους διαδηλωτές με αληθινά πυρά. Οι οδομαχίες και συγκρούσεις αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και μια χώρα στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά για να διασκορπίσουν μια μαζική διαδήλωση στη νότια πόλη Κερμπάλα. Πρόκειται για την πιο ιερή πόλη του σιιτικού κόσμου, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το μακελειό στην ιερή πόλη

Οι δυνάμεις ασφαλείας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σκότωσαν τουλάχιστον 14 διαδηλωτές και τραυμάτισαν 865 άλλους. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κερμπάλα διέψευσε την πληροφορία ότι όλοι οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο πλαίσιο των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας και είπε ότι μόνο ένα άτομο πέθανε σε ένα περιστατικό, ισχυριζόμενος ότι τα ντοκουμέντα που κυκλοφορούν σε κοινωνικά μέσα και δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν διαδηλωτές κατασκευάστηκαν και σχεδιάστηκαν για να «υποκινήσουν τον δρόμο».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αιματηρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην Πλατεία της Εκπαίδευσης του Κερμπάλα, περίπου δύο χιλιόμετρα από τον ιερό τόπο Ιμάμ Χουσείν, όπου οι διαδηλωτές εγκατέστησαν σκηνές. Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές βρισκόντουσαν στο συγκεκριμένο σημείο όταν πυροβολήθηκαν από ένα αυτοκίνητο που έφτασε στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μαζικές κινητοποιήσεις

Σε ολόκληρο το Ιράκ οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις.  Οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Ιράκ συνεχίζονται για εβδομάδες μετά την εκδήλωση ενός προηγούμενου κύματος διαμαρτυριών εξαιτίας της εκτεταμένης λαϊκής οργής για τη διαφθορά υψηλού επιπέδου, τη μαζική ανεργία και τις αναποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις αυτού του μήνα στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και σε αρκετές νότιες πόλεις.

Αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων ο θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών Μουκτάντα αλ Σαντρ κάλεσε τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό Α. Abdul Mahdi να ανακοινώσει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και χωρίς τη συμμετοχή των υφιστάμενων πολιτικών κομμάτων

Το μπλοκ του Σαντρ, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στις εκλογές του 2018 και υποστήριξε προηγουμένως τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι άλλαξε στρατόπεδο και πέρασε στις τάξης της αντιπολίτευσης. Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο του Ιράκ αποφάσισε να διαλύσει τα επαρχιακά συμβούλια, να ακυρώσει τα πρόσθετα προνόμια των κορυφαίων αξιωματούχων και κάλεσε τον Πρωθυπουργό σε ανακριτική επιτροπή.  Σε αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές, τέσσερις βουλευτές παραιτήθηκαν αργά την Κυριακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ