ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:26
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Διαδηλώσεις με νεκρούς στον Λίβανο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης - Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνουν οι μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο Λίβανο με αφορμή την επιβολή έκτακτου φόρου σε μια δημοφιλή υπηρεσία διαδικτυακής επικοινωνίας. Η οικονομική κρίση που βιώνει η γειτονική χώρα έχει ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα της οργής των πολιτών στους δρόμους της Βηρυτού αλλά και άλλων πόλεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός των διαδηλωτών αυξήθηκε την Παρασκευή καθώς χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται για δεύτερη συνεχή ημέρα έναντι των ολέθριων οικονομικών συνθηκών της χώρας και τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους

Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους της Βηρυτού και άλλων πόλεων από το βράδυ της Πέμπτης, σε μια από την μεγαλύτερη διαδήλωση που βίωσε ο Λίβανος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι διαδηλώσεις στη Βηρυτό ξεκίνησαν ειρηνικά, αλλά αμαυρώθηκαν από ταραχές και αντιπαραθέσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Αποτέλεσμα των διαδηλώσεων, ήταν δύο Σύριοι εργάτες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που προκάλεσαν οι ταραχές στο κέντρο της Βηρυτού, ενώ περισσότεροι από 100 διαδηλωτές και 60 αστυνομικοί τραυματίστηκαν μέσα σε μια νύχτα.
Τα παράθυρα δεκάδων καταστημάτων έσπασαν και αρκετοί δρόμοι είχαν αποκοπεί με καύσεις ελαστικών και συντρίμμια.

Ταραχές παντού

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι περισσότεροι από τους κύριους αυτοκινητόδρομους και τους δρόμους σε όλη τη χώρα ήταν μπλοκαρισμένοι. Οι διαδηλωτές κλείνουν κατά διαστήματα τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο και το νότιο Λίβανο με μεταλλικά φράγματα και φλεγόμενα λάστιχα. Ο λιβανικός στρατός παρεμβαίνει, ωθώντας τα λάστιχα μακριά και ανοίγοντας το δρόμο κάθε φορά που οι διαδηλωτές τον μπλοκάρουν. Ένας εναλλακτικός κοντινός δρόμος, παραμένει επίσης εντελώς μπλοκαρισμένος.

Οι κύριοι δρόμοι και οι αυτοκινητόδρομοι στην Ανατολική κοιλάδα Μπεκά, οι βόρειες πόλεις Ζουνίεχ, Βίβλος, Ζούκ Μίκαελ και Μπατρούν, καθώς και η νότια πόλη της Ναμπάτιεχ έχουν κλείσει από το υπόλοιπο της χώρας με φλεγόμενα λάστιχα. Οι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν βόρειες, ανατολικές και νότιες πόλεις και κωμοπόλεις στην πρωτεύουσα παραμένουν επίσης σχεδόν κλειστοί.

Στην Σιδώνα, διαδηλωτές κάθονται στη μέση των δρόμων, ενώ άλλοι καίνε λάστιχα, ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ στην Τρίπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αλ-Νουρ.

Τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν την Παρασκευή καθώς οι αρχές φοβούνται την κλιμάκωση των διαδηλώσεων που αμαυρώθηκαν από τη βία στην πρωτεύουσα.

Οι προειδοποιήσεις των ξένων κυβερνήσεων

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τη συζήτηση της κυβέρνησης για τις φορολογικές αυξήσεις και τους δασμούς εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής εισφοράς για τις κλήσεις WhatsApp. Το σχέδιο για το WhatsApp αργότερα ανακλήθηκε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό εξέδωσε έκτακτο ανακοινωθέν ασφαλείας, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν περιοχές διαδηλώσεων και να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για ενημερώσεις. Παρόμοιες προειδοποιήσεις εκδόθηκαν από τις πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου. Η πρεσβεία του Κουβέιτ ζήτησε από τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι θα απευθυνθεί στο λιβανικό λαό, που τον καλεί να παραιτηθεί.

Αναμένεται ομιλία του Πρωθυπουργού

Νωρίτερα την ημέρα, ο Χαρίρι κάλεσε τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν και συμφώνησε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τις μαζικές διαδηλώσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Ας σημειωθεί ότι κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν επίσης, σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου. Η κυβέρνηση του Λιβάνου στηρίζεται πάνω σε εύθραυστες πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες και η διάλυση της δεν αποκλείεται να φέρει αντιμέτωπο τον Λίβανο με νέες πολιτικές περιπέτειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ