ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 07:28
23°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Διαπραγματεύσεις και «θερμά επεισόδια» στον άξονα Τουρκίας – Ισραήλ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στο επίκεντρο των εξελίξεων οι νέες κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις και πληροφορίες μεταδίδουν ισραηλινά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν νέες κινήσεις της Άγκυρας στο ζήτημα της ΑΟΖ, παρασκηνιακές επαφές Τουρκίας-Ισραήλ και ένταση στην περιοχή.

Η Τουρκική ιστοσελίδα Oda Tv κάνει λόγο για ένα νέο «θερμό επεισόδιο» στην Ανατολική Μεσόγειο, στον άξονα Τουρκίας-Ισραήλ. Η νέα πληροφορία έρχεται στον απόηχο της είδησης που θέλουν τουρκικά σκάφη να υποχρεώσουν ισραηλινό ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα το Σάββατο, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από τα γεωτρύπανα και σκάφη της Τουρκίας που διεξάγουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ιστοσελίδα Oda Tv δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για το νέο συμβάν.

Παρασκηνιακές τουρκοισραηλινές συνομιλίες

Παρασκηνιακές επαφές και συνομιλίας για το ενεργειακό ζήτημα φαίνεται να διεξάγονται σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο. Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες παρέδωσε ένα μήνυμα στο Ισραήλ, αναφέροντας ότι παρά τις απειλές της ότι δεν θα επιτρέψει την δημιουργία ενός ισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου από τις δεξαμενές των ακτών του Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσα στα Τουρκικά χωρικά ύδατα, η τουρκική κυβέρνηση προσεγγίζει θετικά την προοπτική των διαπραγματεύσεων σε αυτό το ζήτημα. Την εξέλιξη μετέδωσε πρώτα το ισραηλινό κανάλι Kan 11 και στην συνέχεια άλλα ισραηλινά μέσα.

Σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό τύπο το μήνυμα προς το Ισραήλ προήλθε από υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος προσέθεσε ότι η Τουρκία θα χαρεί σε περίπτωση που το Ισραήλ επανεκτιμήσει την επιλογή μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.
Επιπλέον, αξιωματούχοι στην Τουρκία μεταβίβασαν στην ισραηλινό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, το μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί η δημιουργία ενός αγωγού που θα παρακάμπτει την Τουρκία, και ότι η τουρκική πλευρά είναι πρόθυμη για διάλογο και διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για το ζήτημα του φυσικού αερίου.

Απαντώντας στην Άγκυρα, ο Ισραηλινός επιτετραμμένος επεσήμανε στην τουρκική πλευρά ότι «υπάρχουν αρκετά νομικά προβλήματα με τις προσπάθειές της τουρκικής πλευράς να αποτρέψει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η Άγκυρα δεν επιβεβαίωνε ή διέψευδε τις προαναφερόμενες πληροφορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τουρκία  |  Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ