ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Κόσμος

Διευρύνει το πεδίο της έντασης ο Ερντογάν

Newsroom Κ, Αθήνα

H κίνηση της Άγκυρας προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την αντίδραση των ΗΠΑ, μιας και το εν λόγω ζήτημα αποτελεί χρόνιο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών

Νέα δεδομένα στο διαμορφούμενο σκηνικό «ρήξης» της Τουρκίας με τη Δύση φαίνεται πως δημιουργεί η δοκιμή του πυραυλικού συστήματος των S-400 από την Άγκυρα, που πραγματοποίησε την Παρασκευή τουλάχιστον μια εκτόξευση πυραύλου από το πεδίο που είχε δεσμεύσει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Παρότι επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η τουρκική πλευρά πραγματοποίησε την πρώτη ολοκληρωμένη δοκιμή του συστήματος, δημοσιεύματα από τουρκικά και διεθνή μέσα δεν αφήνουν επί της ουσίας περιθώριο αμφισβήτησης, ενώ πλήθος σχετικών βίντεο αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

To τουρκικό δίκτυο HaberTurk έκανε λόγο ξεκάθαρα για τις πρώτες επίσημες δοκιμές. Για «εκτόξευση τριών πυραύλων S-400» μίλησε το ρωσικό πρακτορείο Tass, ενώ την εκτόξευση ενός πυραύλου, χωρίς να διευκρινίσει το είδος του, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο επίσης σχετικά βίντεο.

H κίνηση της Άγκυρας προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την αντίδραση των ΗΠΑ, μιας και το εν λόγω ζήτημα αποτελεί χρόνιο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, με την Ουάσιγκτον να έχει απειλήσει πολλάκις στο παρελθόν με κυρώσεις. Παράλληλα, στην εξίσωση συγκαταλέγεται και το ΝΑΤΟ, που επίσης έχει εκφράσει τις αντιδράσεις του για την αγορά και πιθανή ενεργοποίηση του συστήματος.

Σε τοποθέτησή του, άλλωστε, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η αμερικανική πλευρά «έχει υπάρξει ξεκάθαρη προς την Τουρκία για το ζήτημα», προσθέτοντας πως «εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δοκιμή».

Την ίδια ώρα, ο ανταποκριτής του Reuters στο Πεντάγωνο, σημείωνε, επικαλούμενος αξιωματούχο των ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι «έχει γίνει όντως δοκιμή των S-400».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ