ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ στο Ιντλίμπ

Οι εξελίξεις στη Συρία κρίνουν το μέλλον του οδικού χάρτη της Τουρκίας για σειρά ζητημάτων

Εν μέσω συνεχιζόμενου κλίματος οικονομικής αστάθειας, νέων σφυγμομετρήσεων που παρουσιάζουν το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας να χάνει πολύτιμο έδαφος, και την τουρκική διπλωματία να έχει την προσοχή της επικεντρωμένη στις κρίσεις της Λιβύης και Ανατολικής Μεσογείου, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε να εστιάσει την προσοχή του στο ζήτημα του Ιντλίμπ. Ως γνωστόν, η βορειοδυτική πόλη της Συρίας αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης, την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα και στο οποίο ο συριακός στρατός την τελευταία περίοδο καταγράφει μεγάλες επιτυχίες. Αμέσως μετά την απελευθέρωση του μεγαλύτερου δήμου του Ιντλίμπ, του Μααράτ Αλ Νουμάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας παρενέβη στο ζήτημα του τελευταίου προπυργίου της συριακής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των διαδικασιών Αστάνα και Σότσι, οι οποίες δημιουργήθηκαν από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν για τον έλεγχο της έντασης στον συριακό εμφύλιο. Λίγο μετά από αυτήν την προειδοποίηση, τόσο η Προεδρία της Τουρκίας όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το Ιντλίμπ.

Για ποιο λόγο η Τουρκία προβάλλει το ζήτημα του Ιντλίμπ ως νούμερο ένα προτεραιότητα της τουρκικής διπλωματίας; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συσχετίζει το μέλλον του Ιντλίμπ με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας; Καλά ενημερωμένες τουρκικές πηγές, απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα τονίζουν ότι στο Ιντλίμπ το διακύβευμα της Άγκυρας είναι πολύ μεγάλο. Το μέλλον της πολιορκημένης πόλης κρίνει το μέλλον των τουρκικών σχεδίων για το Κουρδικό, τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Παρόμοια είναι η άποψη και των Ρώσων και Σύριων αξιωματούχων, διπλωματών και αναλυτών.

Τα τουρκικά «θέλω», το ρωσικό «βέτο»

Για την κατανόηση της σημασίας που διαδραματίζει το Ιντλίμπ στα τουρκικά σχέδια για το Κουρδικό, τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, το σίγουρο είναι το χρειαζόμαστε μια πολυδιάστατη ανάγνωση των τελευταίων εξελίξεων, η οποία θα εμπεριέχει τους νέους τουρκικούς σχεδιασμούς και τις ενστάσεις του Κρεμλίνου για τις κινήσεις και τα σχέδια της Άγκυρας. Στην περίπτωση των νέων τουρκικών σχεδιασμών, οι τελευταίες παρεμβάσεις του τουρκικού φιλοκυβερνητικού κέντρου στρατηγικών μελετών Seta ρίχνουν φως στην οπτική γωνία της Άγκυρας. Στην δε περίπτωση του Κρεμλίνου οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λάβροβ μιλούν από μόνες τους. Το Seta συσχετίζει τα όσα διαδραματίζονται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο του Ιντλίμπ με το προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν η Τουρκία και η Δύση κατά τα τελευταία χρόνια. Το τουρκικό κέντρο τονίζει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα. Μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο θα εξέθετε την εθνική ασφάλεια, κοινωνική συνοχή και οικονομία της Τουρκίας σε νέους κινδύνους θα διευκόλυνε τη θέση της Δαμασκού στον εμφύλιο της Συρίας, κάτι που δεν επιθυμεί να δει να συμβαίνει στην παρούσα φάση η Άγκυρα. Οι εγκλωβισμένοι του Ιντλίμπ με άλλα λόγια, αποτελούν ένα μέσο άσκησης πίεσης στην αντίπαλη πλευρά, από το οποίο δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί η Άγκυρα.

Το Ιντλίμπ, εκτός από το προσφυγικό σχετίζεται με το μέλλον της συριακής, σουνιτικής αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που «πέσει» η πόλη, οι αντιπολιτευόμενες ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με την Άγκυρα δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να αποσυρθούν στους τουρκικούς θύλακες της Συρίας ή στα τουρκικά εδάφη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθούν νέες προκλήσεις για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στα συριακά εδάφη.
Τέλος, το μέλλον του Ιντλίμπ είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει και το Κουρδικό Ζήτημα. Μετά την πρόσφατη, νέα εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, η Άγκυρα ζήτησε από τη Δαμασκό και τη Μόσχα, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς Μπαάθ, να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο, το οποίο θα στρέφεται κατά των Κούρδων. Η Δαμασκός γύρισε την πλάτη της σε αυτό το κάλεσμα και απεναντίας εστίασε την προσοχή της στο Ιντλίμπ και αναζήτησε νέες οδούς επικοινωνίας με τους Κούρδους. Η Άγκυρα προσεγγίζει τέτοιου είδους εξελίξεις ως μέγιστης σημασίας απειλές που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.
Η ρωσική πλευρά αμφισβητεί τα νέα τουρκικά σχέδια κυρίως ως προς την συνέχιση της συνεργασίας με εξτρεμιστικές ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικές ομάδες». Μπορεί το Κρεμλίνο να συμμερίζεται τους προβληματισμούς της Άγκυρας για το προσφυγικό και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, ωστόσο η διαιώνιση «επικίνδυνων» ομάδων στα εδάφη της Συρίας θεωρείται μια απαράδεκτη εξέλιξη. Η Τουρκία όχι μονάχα δεν πραγματοποιεί βήματα ως προς την κατεύθυνση του τερματισμού της ένοπλης δράσης ομάδων που σχετίζονται με την περίφημη Αλ Κάϊντα και το Ισλαμικό Κράτος, αλλά αντιθέτως αναπτύσσει την ακτίνα δράσης αυτών των ομάδων, μεταφέροντας τη δραστηριότητα τους στην Λιβύη, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη Μόσχα.

Τουρκοσυριακός πόλεμος με την υποστήριξη της Δύσης;

Το ρωσικό «βέτο» στους τουρκικούς σχεδιασμούς για τη Συρία ρίχνουν φως στο οριακό σημείο, στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι ρωσοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ. Υπό τη σκιά της επιδείνωσης της συνολικής εικόνας, Τούρκοι αναλυτές που υιοθετούν τις θέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι μια νέα εισβολή της Τουρκίας, ακόμη και ένα τουρκοσυριακός πόλεμος δεν αποκλείεται να αποτελέσει μονόδρομο για την Άγκυρα κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εφόσον, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία παρέχει ασπίδα προστασίας στη Συρία, και ο συριακός στρατός έχει αποδείξει τις τελευταίες εβδομάδες ότι έχει επανακτήσει ένα κομμάτι της ισχύος του, με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να δρομολογηθούν τα νέα στρατιωτικά σχέδια της Άγκυρας για το βορειοδυτικό κομμάτι της Συρίας; Για τους Τούρκους αναλυτές η απάντηση αυτού του ερωτήματος εξαρτάται από την συνεργασία της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που παρέχει η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο υποστήριξη στην Άγκυρα στον πόλεμο του Ιντλίμπ, με αντάλλαγμα την συνεργασία της τουρκικής πλευράς στο προσφυγικό ζήτημα και στην αναχαίτιση της ανοδικής πορείας των συμμάχων της Ρωσίας στην αναμέτρηση της Συρίας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν έξω από τα παρατηρητήρια που λειτουργούν στο Ιντλίμπ και το κέντρο της πολιορκημένης πόλης, να απωθήσουν τις συριακές δυνάμεις και να δημιουργήσουν μια νέα ζώνη ασφαλείας, με ενδεχόμενο βάθος 30-40 χιλιομέτρων. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο τουρκικό σχέδιο είναι συζητήσιμο, στο πλαίσιο των συλλυπητηρίων που έστειλε το State Department στην Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη απώλεια της ζωής οκτώ Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ. Η δε Γερμανία, σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα, φαίνεται να συζητά όλα τα ενδεχόμενα για τη Συρία.

Υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων και πληροφοριών, λοιπόν, ξεχωρίζουν δύο ερωτήματα: Θα καταφέρει να εξασφαλίσει η Άγκυρα την πολύτιμη υποστήριξη της Δύσης στο Ιντλίμπ; Αν ναι, τι είδους μέλλον αναμένει την πολυδιάστατη ρωσοτουρκική συνεργασία; Οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ εκτός από το γεγονός ότι παρέχουν πολύτιμες απαντήσεις για αυτά ερωτήματα, κρίνουν το μέλλον του οδικού χάρτη της Τουρκίας για σειρά ζητημάτων και επιφυλάσσουν μεγάλο αντίκτυπο για ολόκληρη την περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X