ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δρομολογεί σχέδια σε Συρία και αν.Μεσόγειο η κυβέρνηση Ερντογάν

Τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο της προβολής της στρατιωτικής ισχύς και των τουρκικών διεκδικήσεων στην αν.Μεσόγειο

Σε Συρία και ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δρομολογεί τα δικά της σχέδια, τα οποία επιφυλάσσουν αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής. Στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας, η Τουρκία πραγματοποιεί βήματα για την ένταξη των εδαφών της γειτονικής χώρας στον εθνικό κορμό της Τουρκίας, ενώ στην ανατολική Μεσόγειο, σε ισχύ έχει τεθεί το σχέδιο της προβολής της στρατιωτικής ισχύς και των τουρκικών διεκδικήσεων.

Σε Πόντο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία διεξάγει την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019». Στην ναυτική άσκηση συμμετέχουν 131 πλοία, 57 αεροπλάνα και συνολικά περίπου 25.000 στελέχη του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, ο «Θαλασσόλυκος» είναι μεγαλύτερος σε έκταση από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2019». Τα γυμνάσια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, διεξάγονται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα, μέσα σε ένα πλαίσιο εντάσεων εξαιτίας της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το γενικό επιτελείο της Τουρκίας, 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα συμμετέχουν στην άσκηση, που θα διεξαχθεί στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου.

Η νέα άσκηση περιλαμβάνει σενάρια πολέμου σε στρατηγικό επίπεδο και πιο διευρυμένων κρίσεων-έντασης, την ώρα που για το μέρος που αφορά την ανατολική Μεσόγειο, σήμερα νωρίς το πρωί ξεκίνησαν φρεγάτες, καταδρομικά, υποβρύχια, βοηθητικά πλοία από το λιμάνι Άκσαζ.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που τουρκικά σκάφη προετοιμάζονται για ξεχωριστές γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικούν η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Κινήσεις στο Άφριν

Παράλληλα, η Τουρκία χτίζει ένα τοίχος γύρω από το βορειοανατολικό συριακό κουρδικό θύλακα του Άφριν, το οποίο κατέχει από τις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και νέες αναλύσεις υπάρχουν φόβοι ότι το τοίχος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα από την Τουρκία για να προσαρτηθεί το Άφριν και να αποφευχθεί η επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Κούρδων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής.

«Πηγές στο Άφριν βλέπουν το τοίχος ως ένα ακόμη βήμα για την προσάρτηση της περιοχής», υποστηρίζει ο Mutlu Çiviroğlu, αναλυτής για θέματα της Συρίας και των Κουρδικών. «Από πέρυσι, το Άφριν ελέγχεται από την Τουρκία και τους συριακούς πληρεξούσιους της. Οι πολιτικές υποθέσεις εκτελούνται από την νομαρχία της Αντιόχειας της Τουρκίας», προσθέτει ο Τούρκος αναλυτής.

Διεθνείς μέσα μεταδίδουν ότι ο καθηγητής Joshua Landis, επικεφαλής του Τμήματος Μελετών της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε ότι το νέο τείχος της Τουρκίας εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. «Το τοίχος γύρω από το Άφριν αντιπροσωπεύει μια οπτική υπενθύμιση του τουρκικού ελέγχου», δηλώνει ο καθηγητής, ο οποίος προσθέτει: «Σκοπός είναι να δείξει στους κατοίκους του Άφριν και στον κόσμο ότι τα σύνορα είναι μόνιμα. Η Άγκυρα δεν αστειεύεται για τη διαμονή της στη βόρεια Συρία. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, το τοίχος παρέχει ασφάλεια ενάντια στους αντάρτες και εκείνους που επιδιώκουν να επιστρέψουν το Άφριν στον κουρδικό έλεγχο και να αποβάλουν τους Τούρκους και τις αραβικές πολιτοφυλακές».

Ταυτόχρονη επίδειξη ισχύος

Με την ναυτική άσκηση σε τρεις θάλασσες και με τις νέες κινήσεις στο Άφριν, η Άγκυρα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα: Στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και στον νέο χάρτη της Συρίας, η Τουρκία είναι μια από τις δυνάμεις που καθορίζουν την τροπή των εξελίξεων.

Οι Τούρκοι αναλυτές υπογραμμίζοντας την σημασία αυτού του μηνύματος υπενθυμίζουν ότι την παρούσα στιγμή στο Ίντλιπ, το κοινό μέτωπο Συρίας-Ρωσίας πλήττει θέσεις του τουρκικού στρατού και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν φήμες που θέλουν το τουρκικό κράτος να συνομιλεί εμμέσως με την κουρδική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση