ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:33
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Δυο ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράκ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το Ισραήλ έπληξε ιρανικές αποθήκες όπλων και πυραύλων

Αεροπορικές επιδρομές σε βάρος του Ιράκ πραγματοποιεί τις τελευταίες δέκα ημέρες η Πολεμική Αεροπορία των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται με μαχητικά αεροπλάνα νέας γενιάς, τύπου F35. Σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο οι νέοι βομβαρδισμοί συμβολίζουν την διεύρυνση της περιοχής και πεδίων μαχών όπου αναμετριούνται οι δυνάμεις του Ισραήλ και του Ιράν. Η νέα εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που στα στενά του Ορμούζ επικρατεί μεγάλη ένταση.

Οι δυο επιθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ισραηλινό τύπο, το Ισραήλ έπληξε ιρανικές αποθήκες όπλων και πυραύλων στο στρατόπεδο Ashraf, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δύο φορές αυτόν τον μήνα.

Στις 19 Ιουλίου, η βάση χτυπήθηκε από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35, ενώ δεύτερη επίθεση σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Το στρατόπεδο Ashraf βρίσκεται περίπου 80 χλμ. από τα ιρανικά σύνορα και 40 χλμ. Βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ιρανοί σύμβουλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Όλα δείχνουν ότι στόχος ήταν μια αποστολή βαλλιστικών πυραύλων που είχε μεταφερθεί πρόσφατα από το Ιράν στο Ιράκ.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές

Η ιρανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής την όλη εξέλιξη, ενώ παράλληλα σιγή ιχθύος επιλέγει η Βαγδάτη. 

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, το Τελ Αβίβ πλέον δεν αισθάνεται την ανάγκη να κρυφτεί πίσω από διπλωματικούς ελιγμούς.

Δίχως να πραγματοποιεί ξεκάθαρη αναφορά στο νέο συμβάν, ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας, Tzachi Hanegbi, πριν από λίγες ημέρες δήλωσε πως «το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που σκοτώνει Ιρανούς εδώ και δύο χρόνια. Έπληξε τους Ιρανούς εκατοντάδες φορές στη Συρία. Είναι όλα συντονισμένη πολιτική. Το Ισραήλ είναι πολύ επιθετικό όταν πρόκειται για την εθνική μας ασφάλεια».

Τι λένε οι ισραηλινές εκθέσεις

Οι τελευταίες ισραηλινές εκθέσεις επισημαίνουν ότι το Ιράν εξακολουθεί να ενισχύει την παρουσία του στο Ιράκ, από την περίοδο που το Ισραήλ ξεκίνησε επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία και ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασάντ, ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας του.

Οι προσπάθειες του Ισραήλ να αναχαιτίσουν τις προσπάθειες του Ιράν να φέρει εξελιγμένα όπλα και αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στη Συρία, οδήγησαν την Τεχεράνη να επανέλθει στην παλιά της μέθοδο, δηλαδή στην στήριξη των τοπικών πολιτοφυλακών, κάτι που είναι πιο δύσκολο για το Ισραήλ να αντιμετωπίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ