ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εβδομάδα Brexit: «Αποχαιρετούμε έναν παλιό φίλο»

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας προσθέτει πως αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν κατ’ ευχήν για το Ηνωμένο Βασίλειο, «θα υπάρχει πάντα θέση στο τραπέζι»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει τη γενική εποπτεία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδους στο τέλος του 2020, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ενόψει του Brexit που συντελείται την προσεχή Παρασκευή.

Η τυπική έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μετά από 47 χρόνια στις 31 του τρέχοντος μήνα δε θα συνοδευθεί από καμία αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών, λόγω της μεταβατικής περιόδου των έντεκα μηνών που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Μία αλλαγή σε πολιτικό επίπεδο που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κ. Τζόνσον είναι ότι από την 1η Φεβρουαρίου καταργείται το Υπουργείο Εξόδου από την ΕΕ. Τις διαπραγματεύσεις με τον εντεταλμένο της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ θα αναλάβει μία 40μελής ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον σύμβουλο του πρωθυπουργού επί θεμάτων ΕΕ Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος θα είναι ο Βρετανός ομόλογος του Γάλλου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ σερ Τιμ Μπάροου θα μετατραπεί σε «πρέσβη στην ΕΕ».

Εν τω μεταξύ, από το Δουβλίνο που επισκέφθηκε το πρωί ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης, που εγκρίθηκε οριστικά από τη βρετανική πλευρά την περασμένη εβδομάδα, φέρνει μία «νομική βεβαιότητα».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ στάθηκε εμπράκτως στο πλευρό της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας σε αυτή την πρώτη διαπραγμάτευση. «Το Brexit έδειξε πραγματικά ότι είμαστε όλοι μέλη μιας οικογένειας. Αλλά το Brexit δε θα εξαφανιστεί. Έχουμε σημαντική δουλειά μπροστά μας», είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν.

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που υποδέχθηκε για συνομιλίες τον Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι οι Ευρωπαίοι αποχαιρετούν «έναν παλιό φίλο που ξεκινά μια νέα περιπέτεια», προσθέτοντας ότι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν κατ’ ευχήν για το Ηνωμένο Βασίλειο «θα υπάρχει πάντα θέση στο τραπέζι».

Ο κ. Βαράντκαρ παραχώρησε επίσης συνέντευξη στην τηλεόραση του BBC, με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι αν το Λονδίνο θέλει πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τις χρηματοοικονομικές του υπηρεσίες από το 2021 και μετά, τότε θα πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπει σε κοινοτικούς αλιείς να ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως η ΕΕ θα βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από το Ηνωμένο Βασίλειο στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση λόγω του μεγέθους των δύο αγορών.

Εκτίμησε δε ότι είναι μεν «πιθανό» αλλά «δύσκολο» να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Και αποκάλυψε ότι ο Μπόρις Τζόνσον του έχει πει κατ’ ίδιαν πως δε σκοπεύει να υπονομεύσει τον ανοιχτό και δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ στο μέλλον (μέσω ασθενέστερων κανονισμών για το περιβάλλον, την αγορά εργασίας, την ποιότητα των προϊόντων και τροφίμων κτλ.) κάτι που αποτελεί τη βασική ανησυχία για τους Ευρωπαίους ενόψει των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης του Brexit.

Επέμεινε, τέλος, ότι με βάση τη Συμφωνία Αποχώρησης θα απαιτούνται κάποιοι έλεγχοι σε προϊόντα που διακινούνται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο Βρετανός ομόλογός του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X