ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα αλλιώτικο Πάσχα των Καθολικών

Θύμα των περιοριστικών μέτρων ήταν και η καθιερωμένη λαμπαδηφορία στο Κολοσσαίο

Kathimerini.gr

Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς όλου του κόσμου χθες και η Οδός του Μαρτυρίου, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ θα ήταν, υπό άλλες συνθήκες, κατάμεστη από πιστούς που σπεύδουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες από διάφορες χώρες να παρακολουθήσουν στους Αγίους Τόπους τις καθιερωμένες τελετές. Ωστόσο, η περίφημη Via Dolorosa ήταν σχεδόν έρημη λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας. Λιγοστοί άνθρωποι προσκυνούσαν έξω από τις κλειστές θύρες του Ναού της Αναστάσεως, προσπαθώντας να ακούσουν τους λιγοστούς κληρικούς που έψελναν γύρω από τον Πανάγιο Τάφο. Λίγο αργότερα, τρεις Φραγκισκανοί μοναχοί με καφετί άμφια και μπλε χειρουργικές μάσκες διήνυαν την Οδό του Μαρτυρίου, σταματώντας για να προσευχηθούν στους σταθμούς του θείου δράματος, που υποδεικνύουν οι Γραφές.

Θύμα των περιοριστικών μέτρων ήταν και η καθιερωμένη λαμπαδηφορία στο Κολοσσαίο, της οποίας προπορεύεται κάθε χρόνο ο Ποντίφικας. Αντί γι’ αυτό, ο Πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε λειτουργία στον Αγιο Πέτρο, χωρίς τη συμμετοχή πιστών, οι οποίοι αρκέστηκαν να την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση. Η λειτουργία του Επιταφίου έλαβε χώρα και στην Παναγία των Παρισίων, η οποία άνοιξε τις πύλες της μόνο για τους ιερείς και ελάχιστους κοσμικούς, λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της περυσινής καταστροφής από την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου. Εξαίρεση στο γενικό σκηνικό, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες της χώρας του θα είναι ανοιχτές στο κοινό την Κυριακή των Βαΐων και την Κυριακή του Πάσχα, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ενας άνδρας με μάσκα κρατάει ένα σταυρό καθώς περπατάει στην άδεια Οδό του Μαρτυρίου, χθες, Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, στην έρημη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι πιστοί γιορτάζουν το φετινό Πάσχα από τα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά την επιβράδυνση της πανδημίας στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης, οι περισσότερες κυβερνήσεις παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα και μετά τα τέλη Απριλίου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσανατολίζεται να επεκτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά τις 3 Μαΐου, αν και θα υπάρξει επιλεκτική χαλάρωση κάποιων εργασιακών περιορισμών για την αναζωογόνηση της σκληρά πληττόμενης οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται η ισπανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Στη Βρετανία, όπου η επιδημία καλπάζει, ανακούφιση προκάλεσε η είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον βγήκε από την εντατική το βράδυ της Πέμπτης και βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάρρωσης, σε θάλαμο του νοσοκομείου Σεντ Τόμας. Μιλώντας στο BBC, ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο γιος του «οφείλει να πάρει τον χρόνο του» και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να τον φανταστεί «να πηγαίνει κατευθείαν στη Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβει τα ηνία της χώρας, χωρίς μια περίοδο προσαρμογής».

Στο μεταξύ, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε ότι δωρίζει 100 εκατομμύρια φαρμάκου χλωροκίνης, που δοκιμάζεται κλινικά σε πολλές χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση του COVID-19, προειδοποιώντας ωστόσο για τις πιθανές παρενέργειές του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση