ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 07:43
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Ενώπιον δικαιοσύνης ο πρώην επιτελάρχης της Τουρκίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Ιλκέρ Μπάσμπουγ κλήθηκε να καταθέσει για τις παρατηρήσεις του σχετικά με το πολιτικό σκέλος του κινήματος Γκιουλέν.

Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπάσμπουγ κλήθηκε να καταθέσει σε δικαστήριο για τις παρατηρήσεις του σχετικά με το πολιτικό σκέλος του κινήματος του ισλαμικού ιεροκήρυκα Φετχουλλάχ Γκιουλέν με έδρα το ΗΠΑ. Ο εν αποστρατεία επιτελάρχης Μπάσμπουγ κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για ισχυρισμούς για «συκοφαντία» και «προσβολή» ως μέρος της έρευνας που ξεκίνησε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας.

Ο κ. Μπάσμπουγ, ο 26ος αρχηγός του γενικού προσωπικού της Τουρκίας, κατηγόρησε στο παρελθόν τους πολιτικούς που άνοιξαν το δρόμο στα πολιτικά δικαστήρια για την εκδίκαση των υποθέσεων του στρατιωτικού προσωπικού το 2009 από το «πολιτικό σκέλος» του κινήματος του Γκιουλέν. Ο κ. Μπάσμπουγ ζήτησε δικαστική έρευνα για το πολιτικό σκέλος της Υπόθεσης Γκιουλέν και του αποτυχημένο πραξικόπημα στις αρχές αυτού του έτους προκαλώντας στην έντονη αντίδραση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Τα «πυρά» της κυβέρνησης

Έξι βουλευτές μήνυσαν τον πρώην επιτελάρχη λίγο μετά τις παρατηρήσεις του σχετικά με τις προηγούμενες εντολές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αφορούσαν τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Πρέπει να τον μηνύσεις για να προστατεύσεις τον νόμο και το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν εκείνη την περίοδο σε μια πρώτη αντίδραση στους ισχυρισμούς του κ. Μπάσμπουγ.

26 μήνες στην φυλακή

Ο κ. Μπάσμπουγ υπηρέτησε ως αρχηγός του Γενικού Επιτελού του στρατού της Τουρκίας από το 2008 έως το 2010. Το 2012 συνελήφθη και πέρασε 26 μήνες στη φυλακή ως μέρος μιας αμφιλεγόμενης δίκης. Αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι η σύλληψή του ήταν μία από τις πολλές συνωμοσίες των πρώην δικαστικών αξιωματούχων του Κινήματος Γκιουλέν. Η συζήτηση γύρω από το πολιτικό σκέλος των Γκιουλενιστών συνεχίζεται στην Τουρκίαεδώ και χρόνια. Το εύρος της διείσδυσης των Γκιουλενιστών σε κρατικούς θεσμούς κατέστη σαφές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 που κόστισε στην ζωή πάνω από 250 ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ