ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίδειξη δύναμης από την πολιτική ηγεσία της Κίνας

Από μόνη της η πραγματοποίηση της τεράστιας συνάθροισης, έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα στον κινεζικό λαό

Kathimerini.gr

«Σήμερα, και για κάποιο διάστημα ακόμη, η Κίνα θα αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Ωστόσο, διαθέτουμε μοναδική πολιτική και θεσμική ισχύ, στέρεα οικονομικά θεμέλια, μια τρομερής δυναμικότητας αγορά και εκατοντάδες εκατομμυρίων ευφυείς, σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους στην παραγωγή».

Με αυτά τα λόγια άνοιξε τις εργασίες της ετήσιας συνόδου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή του ανώτατου νομοθετικού σώματος της Κίνας, ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ, στο Μεγάλο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο. Ενώπιον 5.000 αντιπροσώπων, ο Λι, νούμερο δύο στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας μετά τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ, έκανε λόγο για «στρατηγική νίκη» στη μάχη εναντίον της COVID-19 και υποστήριξε ότι «οι ορίζοντες της ανάπτυξης της Κίνας είναι γεμάτοι ελπίδα».

Από μόνη της η πραγματοποίηση της τεράστιας συνάθροισης, με χιλιάδες αντιπροσώπους από όλη τη χώρα να γεμίζουν όλα τα καθίσματα της τεράστιας αίθουσας, έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα στον κινεζικό λαό, καθώς επιστρέφει σε κανονικούς εργασιακούς ρυθμούς. Σε αντίθεση με τους συνέδρους, οι οποίοι φορούσαν μάσκες, ο Σι και ο Λι το απέφυγαν. Προηγουμένως, είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς οι αντιπρόσωποι είχαν υποστεί εξονυχιστικά διαγνωστικά τεστ και έμειναν κλεισμένοι σε ξενοδοχεία.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, το βράδυ της Πέμπτης, η ηγεσία του Κ.Κ. Κίνας ανακοίνωσε ότι η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση θα συζητήσει σχέδιο νόμου το οποίο «θα ενισχύσει το δικαστικό σύστημα και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου» στο Χονγκ Κονγκ, στον απόηχο των μεγάλων ταραχών των τελευταίων μηνών. Στόχος, κατά τις κινεζικές αρχές, είναι να αποτρέπονται και να τιμωρούνται «οι αποσχιστικές, ανατρεπτικές προσπάθειες και η διείσδυση ξένων δυνάμεων», οι οποίες προκάλεσαν «χάος» στην περιοχή κατά τους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ άλλων, το νέο καθεστώς θα επιτρέψει στις κινεζικές υπηρεσίες καταστολής να λειτουργούν κανονικά στην αυτόνομη περιοχή, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η αντιπολίτευση του Χονγκ Κονγκ θεωρεί το επίμαχο νομοσχέδιο ως το τέλος της αυτονομίας της περιοχής και καλεί σε μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» από πλευράς ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της συνόδου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα, θα βρεθούν τα περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης που έφερε η πανδημία. Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Λαϊκής Κίνας, η εισήγηση του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο στόχο οικονομικής μεγέθυνσης. Πάντως, η κινεζική ηγεσία διατήρησε τον κεντρικό στόχο της για τον εκμηδενισμό της φτώχειας στην ύπαιθρο έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση