ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: Ένας πόλεμος από το μέλλον με βαθιές ρίζες στο παρελθόν

Οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν μελετήσει εντατικά τον τρόπο που κινήθηκαν τους προηγούμενους μήνες οι ισραηλινές δυνάμεις.

Βασίλης Νέδος

Είναι ακόμα νωρίς για να κατορθώσει κάποιος να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα από την αιφνιδιαστική εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε – με βάση τις πρώτες αυτές πληροφορίες – στο γεγονός ότι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, εξοπλισμένος με τεχνολογία αιχμής και ένα εκτενές δίκτυο πληροφοριών αιφνιδιάστηκε σήμερα τα ξημερώματα σε απόλυτο βαθμό.

Οι εικόνες αιχμαλώτων στρατιωτών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κάποιοι από τους οποίους αιχμαλωτίστηκαν μέσα από στρατόπεδα εντός του κράτους του Ισραήλ και η ταυτόχρονη εισβολή από έδαφος, αέρα και θάλασσα έδειξε ότι ακόμα και ο τελειότερος αμυντικός μηχανισμός έχει κενά.

Η αποτυχία των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μεγεθύνεται από το γεγονός ότι οι επιθέσεις έγιναν από έναν θύλακα ο οποίος – θεωρητικά τουλάχιστον – παρακολουθείται σε 24ωρη βάση. Και ας μη ξεχνάμε, οι πολίτες του Ισραήλ αποτελούν ένα πληθυσμό εκπαιδευμένο σε έκτακτες συνθήκες. Ζουν σε μια χώρα όπου η ειρήνη από τον πόλεμο μπορεί να απέχει κάποια λεπτά της ώρας και όχι παρατεταμένες περιόδους έντασης και κλιμάκωσης.

Προφανώς οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν μελετήσει εντατικά τον τρόπο που κινήθηκαν τους προηγούμενους μήνες οι ισραηλινές δυνάμεις και επέλεξαν προσεκτικά το χρόνο της επίθεσής τους. Επιπλέον, λόγω των mini drones (δύσκολο να εντοπιστούν) και των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) τα οποία διαθέτουν, οι τρομοκράτες της Χαμάς είναι προφανές ότι έχουν άνευ προηγουμένου, για τα δικά τους δεδομένα, επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης στο έδαφος, κάτι το οποίο στο παρελθόν ήταν το απόλυτο προνόμιο των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν ένα προσφιλές σε αυτούς επιθετικό μέσο, τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ. Ταυτόχρονα, με λέμβους και παραμοτέρ (μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς, αγγλιστί paramotor), και με μεθόδους οι οποίες διδάσκονται μόνο σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων (εν ολίγοις κάποιος εκπαίδευσε τους τρομοκράτες της Χαμάς) κατόρθωσαν να καταλάβουν ολόκληρους οικισμούς στο νότιο Ισραήλ. Οποιος έχει επισκεφθεί το Σντερότ στα σύνορα με τη Γάζα, γνωρίζει ότι δεν είναι απλά μια πόλη, αλλά ένας οικισμός που έχει δημιουργηθεί προκειμένου ακριβώς να ελέγχει ποιος και τι μπαινοβγαίνει στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, η από αέρος εξουδετέρωση μέσω περιφερόμενων πυρομαχικών (μικρά drones, τα λεγόμενα loitering munitions) εξελιγμένης τεχνολογίας αρμάτων μάχης των Ισραηλινών Δυνάμεων, αποτελούν μια ακόμα απόδειξη ότι στον σύγχρονο πόλεμο σημασία έχει να είσαι έξυπνος και όχι κατ’ ανάγκη μεγάλος. Στη Χαμάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε μια ευθεία αναμέτρηση εναντίον του Ισραήλ, οι συνθήκες είναι υπέρ των αμυνόμενων. Γι’ αυτό και ολοένα και ταχύτερα προσαρμόζουν τις τακτικές τους.

Ήδη αρκετοί εκτιμούν ότι οι ισλαμιστές της Χαμάς είναι οι καλύτεροι μαθητές των μεθόδων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία. Άλλωστε ήδη στις αχανείς πεδιάδες της Ουκρανίας είδαμε ότι τα κύρια άρματα μάχης είναι από μόνα τους ένας ακίνητος στόχος για “Javelins” και άλλα όπλα παρόμοιας δυναμικότητας.

Πάνω απ’ όλα, βέβαια, είναι απεχθείς τρομοκράτες που – όπως φαίνεται από τις πρώτες εικόνες που φτάνουν από το Ισραήλ -σφαγιάζουν και απαγάγουν αδιακρίτως άμαχους και άοπλους πολίτες.

Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ θα θέσει σε τεράστια δοκιμασία τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ της Ιερουσαλήμ με κράτη της Μέσης Ανατολής που – εκ των πραγμάτων – είναι αδύνατον να υποστηρίξουν δημόσια το Ισραήλ. Δεκαετίες προσπαθειών να πέσουν διπλωματικές γέφυρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τις αραβικές μοναρχίες και καθεστώτα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρική κινδυνεύουν να εξανεμιστούν μπροστά σε αυτή τη νέα μορφή πολέμου που σαρώνει το Ισραήλ.

Εφόσον ο πόλεμος συνεχιστεί, εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική για το Ισραήλ με βάση τη γεωγραφική του ιδιαιτερότητα, δεν έχει να περιμένει βοήθεια παρά μόνο από τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη, ως συνήθως, λειτουργεί ως ένας σύλλογος προβληματισμού με τεράστια αδυναμία στη δράση.

Αν και δεν είναι αυτή η στιγμή για συγκρίσεις και προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων για εγχώρια χρήση, θα ήταν καλό όλοι όσοι βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις και έχουν λόγο και βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η αμυντική στρατηγική της χώρας, να «διαβάσουν» πολύ καλά αυτά που συμβαίνουν αυτές τις δύσκολες ώρες για το Ισραήλ. Η ιστορία δεν συγχωρεί ούτε τους αδαείς, ούτε τους απροετοίμαστους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση