ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: Aναζητάει 50 δισ. στον Κόλπο για να αποφύγει το ΔΝΤ

Οι στόχοι της μεγάλης περιοδείας Ερντογάν στις χώρες της περιοχής

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων ύψους 50 δισ. δολαρίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε περιοδεία στις χώρες του Κόλπου. Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση κάνει αυτά τα βήματα λόγω των μεγάλων αναγκών της Τουρκίας σε συνάλλαγμα και για να αποφύγει την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην αντιπολίτευση υπενθυμίζουν πως ο Ερντογάν προσεγγίζει τις χώρες αυτές από ανάγκη, ενώ πριν από λίγο καιρό τις χαρακτήριζε εχθρικές. Στην περιοδεία τον συνοδεύουν 200 επιχειρηματίες.

 

Πρώτος σταθμός ήταν η Σαουδική Αραβία, η οποία ανακοίνωσε την υπογραφή πολυάριθμων συμφωνιών με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας για αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών Αkinci. Σε ειδική τελετή ο Ερντογάν υπέγραψε μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, της άμυνας και των μέσων ενημέρωσης. Στην ίδια τελετή ο Ερντογάν δώρισε στον Σαλμάν ένα τουρκικής κατασκευής αυτοκίνητο TOGG.

Aντιπολιτευόμενα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας υποστηρίζουν πως οι συμφωνίες που θα υπογράψει η Αγκυρα με τις χώρες του Κόλπου περιλαμβάνουν πωλήσεις διυλιστηρίων, μεγάλων ομίλων μέσων ενημέρωσης, λιμανιών, αλλά και της Turkish Airlines. Ομως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δώσει τέτοιες λεπτομέρειες. Η συμφωνία που επίσημα ανακοινώθηκε με τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει «δύο συμβόλαια με την τουρκική εταιρεία Baykar» –στην οποία συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτσού Μπαϊρακτάρ–, η οποία κατασκευάζει και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιδιαίτερα το TB2 Bayraktar. Η Σαουδική Αραβία «θα αποκτήσει drones με στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του βασιλείου και τις αμυντικές και κατασκευαστικές του ικανότητες», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Χαλίντ μπιν Σαλμάν.

Με tweet του ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγών στους τομείς της άμυνας και της αεροπορίας στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», χωρίς να αποκαλύψει το μέγεθος της οικονομικής συμφωνίας. Πάντως πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η συνεργασία της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία στο ζήτημα των εξοπλισμών δεν έχει μόνο στόχο την οικονομία, αλλά και τη δημιουργία μιας άτυπης συμμαχίας απέναντι στο Ιράν.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία μετά την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ριάντ και Αγκυρας. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν φθάσει στο «ναδίρ», όταν το 2018 δολοφονήθηκε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη Ερντογάν έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία παλεύει με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας –χθες η λίρα υποτιμήθηκε 2% έναντι του ευρώ και του δολαρίου– και τον πληθωρισμό, που έχουν πλήξει την οικονομία της.

Χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας έφθασε στο Κατάρ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του και θα ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο Κατάρ συναντήθηκε με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμίτ αλ Σανί, στον οποίο χάρισε επίσης ένα αυτοκίνητο TOGG. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση