ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος και Κύπρος δεν μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς την έγκριση της Τουρκία

Ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Kathimerini.gr

“Με τη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα, αυτό είναι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει”. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα αγοράσει ακόμη ένα γεωτρύπανο.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μια κυρία από τη Λιβύη ήταν πολύ ευτυχισμένη. Έλεγε ‘κ. Πρόεδρε αν δεν είσασταν εσείς, εμείς δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε τα δικαιώματά μας. Τώρα εμείς αποκτήσαμε τα δικαιώματά μας. Ο λαός της Λιβύης σας αγαπά’, τα έλεγε αυτά και δεν σταματούσε να μιλάει”. “Από δω και πέρα δε θα είναι έτσι, κι εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Η Τουρκία και συμπεριφέρθηκε με βάση το θαλάσσιο διεθνές δίκαιο συμφωνώντας με τη Λιβύη που είναι η χώρα με ακτή απέναντι από την Τουρκία. Αυτό είναι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί. Δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει”, υποστήριξε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προέβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία συμπεριφέρθηκε πάντοντε σε πλαίσιο ειρηνικό, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να αναζωογονήσουν τον δίαυλο διαλόγου με την Ελλάδα. “Το είπα και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Οι δύο χώρες ας κάνουν μια νέα αρχή του είπα. Αλλά θέλω να πω ότι δεν μπορέσαμε να πάρουμε μια θετική απάντηση από την Ελλάδα”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι με αυτή τη συμφωνία "η Τουρκία χρησιμοποίησε τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο” και πρόσθεσε: “Χαλάσαμε τα μονομερή βήματα εκείνων που ενοχλήθηκαν, χαλάσαμε τα παιχνίδια”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος και Κύπρος δεν μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. ”Εντός και εκτός υπάρχουν αυτοί που ενοχλούνται από αυτή τη συμφωνία”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία θα πάρει ακόμη ένα γεωτρύπανο και πως οι εργασίες στα διεθνή ύδατα θα συνεχιστούν.

Ο Ερντογάν είπε επίσης: “Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερή βήματα”. Πρόσθεσε ότι με αυτό το μνημόνιο, η Τουρκία έδειξε στην διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. “Η δική μας έγνοια δεν είναι να κερδίσουμε εχθρούς, είναι να κερδίσουμε φίλους. Αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν εχθρούς τους καλούμε και αυτούς να γίνουν φίλοι”, ανέφερε προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με όλες τις χώρες που είναι παράκτιες και συνεχίζεται η έκκληση τους "για δίκαιη λύση".

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία θα έστελνε στρατό στην Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σε περίπτωση που έρθει τέτοια πρόσκληση από τον λαό της Λιβύης ή την κυβέρνησή της, τότε αμέσως δημιουργείται δικαίωμα για την Τουρκία. “Εμείς κάναμε μια στρατιωτική συμφωνία ασφάλειας εδώ, και μια συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τουρκία  |  ΑΟΖ  |  Αφρική  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X