ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωβουλευτές: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα διπλωματικής κρίσης με Τουρκία

ΚΥΠΕ

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού θεωρεί η Επ. Εξωτερικών της Ευρωβουλής τις αναφορές Ερντογάν

Σοβαρή διπλωματική κρίση που μπορεί ακόμα να αποφευχθεί χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση για εκδίωξη 10 Πρέσβεων από την Τουρκία οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δήλωσή τους, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά ζητήματα και εστιάζοντας στο ότι υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα.

Στην δήλωση, η οποία υπογράφεται από τον μόνιμο εισηγητή του Κοινοβουλίου της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Ισπανό Ευρωβουλευτή Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ (Σοσιαλδημοκράτες) και από τον Γερμανό Ευρωβουλευτή Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (Πράσινοι), τονίζεται πως τα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά 10 Πρέσβεων στην Άγκυρα λόγω δηλώσεων τους για τη δίωξη του Οσμάν Καβαλά είναι «ακατανόητα και εντελώς αβάσιμα».

«Ο μόνος τρόπος να αντιληφθούμε αυτά τα μέτρα είναι ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά επείγοντα ζητήματα, εσωτερικά και διμερή», τονίζουν οι Ευρωβουλευτές.

«Δεν είναι οι Πρέσβεις ή οι κυβερνήσεις τους που αποφάσισαν ότι η Τουρκία οφείλει να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι αυτό που διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του τον Δεκέμβριο του 2019, κάλεσμα που επαναλήφθηκε στη συνέχεια σε έξι αποφάσεις και ένα ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης», προστίθεται.

«Επομένως, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί αυτή την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως ακριβώς είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί παρόμοια απόφαση για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς», υπογραμμίζουν.

Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν πως «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που μπορεί ακόμη να αποτραπεί» και καλούν τις τουρκικές αρχές να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και να προκαλέσουν καταστάσεις χειρότερες από την κρίση των τελευταίων χρόνων, «μια κρίση που μόλις πρόσφατα ελπίζαμε να ξεπεράσουμε».

Επίσης, οι Ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε κοινή αντίδραση και να ενθαρρύνει τις τουρκικές αρχές να αποκλιμακώσουν.

«Το κράτος δικαίου και η διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες κάθε δημοκρατίας. Όπως επανειλημμένα τονίζεται σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία έχει σοβαρό έλλειμμα στους τομείς αυτούς που χρήζει επείγουσας διόρθωσης», τονίζεται.

«Τα προβλήματα αυτά λύνονται με ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και όχι με κυρώσεις κατά όσων το μόνο που κάνουν είναι να απαιτούν αυτό που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε δηλώσει με σαφήνεια», σημειώνεται.

«Είναι απαράδεκτο το ότι συνεχίζουν να σημειώνονται επιθέσεις κατά των επικριτικών φωνών και οι παρεμβάσεις στο δικαστικό σύστημα στην Τουρκία. Είναι περισσότερο από ατυχές το γεγονός ότι τώρα επιχειρείται να φιμωθεί η κριτική από το εξωτερικό. Η θέση μας για την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα και η κριτική μας για άλλα ελλείμματα δημοκρατίας στην Τουρκία θα παραμείνει ακλόνητη παρά τη θλιβερή αυτή εξέλιξη», υπογραμμίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ