ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φιλικούς στόλους στην Α. Μεσόγειο κατεβάζει η Άγκυρα

Η Άγκυρα, η οποία από το 2006 επιχειρεί να προβάλλει την στρατιωτική ισχύ της στην Ανατολική Μεσόγειο για να διεκδικήσει μερίδιο από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής, προχωρά σε νέα βήματα. Ο απώτερος στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η παροχή «διεθνούς καλύμματος» στις μονομερείς ενέργειες που δρομολογούνται στην Α. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για την διεύρυνση της ακτίνας της «Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου». Σύμφωνα με την νέα συμφωνία, το Αζερμπαϊτζάν θα ανταλλάσσει πληροφορίες με την Τουρκία σχετικά με τα εμπορικά και ενεργειακά δρώμενα που αφορούν την Α. Μεσόγειο. Σε περίπτωση που απαιτηθεί από το Μπακού, η Τουρκία θα «νοικιάσει» πολεμικό σκάφος στην Αζερμπαϊτζάν για τον τυπικό κυματισμό της σημαίας της χώρας του Καύκασου στην Α. Μεσόγειο.

Στην Άγκυρα υπογραμμίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει στην Κασπία Θάλασσα σύγχρονο και ισχυρό πολεμικό ναυτικό.

Νέες κινήσεις από την Άγκυρα

Η Τουρκία έχει εντατικοποιήσει τα τελευταία δυο χρόνια τις προσπάθειες της για την ένταξη φιλικών χωρών στο πλαίσιο της «Ασπίδας Μεσογείου». Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Άγκυρα να συνομιλεί για το συγκεκριμένο θέμα με 9 χώρες.

Πρόσφατα στην «Επιχείρηση Ασπίδας Μεσογείου» συμμετείχαν φρεγάτες του Πακιστάν και η Ιορδανία έστειλε παρατηρητές. Όπως στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, έτσι και με το Πακιστάν η Τουρκία ξεκίνησε την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν την Α. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης, για το επόμενο διάστημα, υπάρχουν σχέδια και σκέψεις για συνεργασία της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο με την Τυνησία, την Αλγερία, τον Λίβανο, την Γεωργία, την Αλβανία, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν. Η Άγκυρα προβάλλει αυτήν την λίστα χωρών με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένες χώρες φέρουν ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι οι διεθνείς συνεργασίες έρχονται να παρέχουν πλαίσιο διεθνούς νομιμοποίησης στις κινήσεις της Άγκυρας στην Α. Μεσόγειο. Ακόμη, υπενθυμίζουν ότι η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν έρχεται μετά την διεξαγωγή μιας μεγάλης κοινής στρατιωτικής άσκησης από τις δυο χώρες, εν μέσω αυξημένης έντασης που επικρατεί στον Καύκασο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση