ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φον ντερ Λάιεν: Στοίχημα στην ηθική μετά την αποχώρηση Χόγκαν

Η παραίτηση του Επιτρόπου Εμπορίου της Ε.Ε. αποδεικνύει ότι η Πρόεδρος θα αποδεχτεί την όποια ατιμωρησία

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «ανέβασε τον ηθικό πήχη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει στο τελευταίο δημοσίευμα του το Politico, μετά και από αποχώρηση του Επιτρόπου Εμπορίου της Ένωσης, Φιλ Χόγκαν.

Ο Ιρλανδός Επίτροπος ανακοίνωσε την παραίτηση του το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Αυγούστου 2020, μετά τα νέα για την φυσική του παρουσία σε δείπνο συνδέσμου γκολφ. Όπως σημειώνει το Politico, το δείπνο παραβίασε τους περιορισμούς οι οποίοι ισχύουν στην Ιρλανδία, σχετικά με τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα την δημόσια κατακραυγή από μεγάλο μέρος των πολιτών.

Η απροθυμία του Χόγκαν να αναφερθεί στο περιστατικό και να δώσει εξηγήσεις, ακόμη και στην ίδια την κα. Φον ντερ Λάιεν, πυροδότησε εκ νέου εντάσεις, την ίδια στιγμή που νέες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του, έκαναν την εμφάνιση τους στον Τύπο.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς η Ε.Ε. αγωνίζεται για τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και οι Ευρωπαίοι πολίτες κάνουν θυσίες μέσω περιορισμών, αναμένω από το Κολέγιο των Επιτρόπων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, όσον αφορά τη συμμόρφωση τους με τους ισχύοντες εθνικούς ή περιφερειακούς κανόνες», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020.
Το Politico από τη πλευρά του σημείωσε ότι παρά την παραίτηση του, ο Χόγκαν προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες να εξασφαλίσει την παραμονή του, μέσω συζητήσεων με την Φον ντερ Λάιεν.

Εντάσεις σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο

Οι αποκαλύψεις για το δείπνο πυροδότησαν μια σειρά από συζητήσεις στην ιρλανδική πρωτεύουσα και στις Βρυξέλλες, σχετικά με τους κανονισμούς που διέπουν τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, καθώς σύμφωνα με το Politico, παρά το ότι διορίζονται από τις εθνικές τους κυβερνήσεις, η καθαίρεση από τα καθήκοντα τους μπορεί να έρθει μόνο μετά από αίτημα της Προέδρου της Επιτροπής.

Με τις εντάσεις που αυξάνονται σε ολόκληρη την ήπειρο σχετικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τις προστατευτικές μάσκες και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι Βρυξέλλες λειτουργούν σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον.

Για ορισμένους αξιωματούχους και διπλωμάτες στην Επιτροπή, η προσέγγιση της Φον ντερ Λάιεν σηματοδοτεί ένα τέλος στην αντίληψη ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών μπορούν να ενεργούν χωρίς να είναι υπόλογοι των πράξεων τους.

Η πολιτική αντίδραση στην Ιρλανδία μετά και το λεγόμενο «golfgate», έχει τερματίσει την καριέρα του Χόγκαν και του υπουργού Γεωργίας, αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος Fianna Fáil. Ταυτόχρονα, έξι γερουσιαστές που παρευρέθηκαν επίσης στο δείπνο, έχασαν την εύνοια του κόμματος τους.

Από την άλλη, ενώ στο παρελθόν δύο ανώτεροι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο παραιτήθηκαν μετά από την παραβίαση των «lockdown» που είχαν επιβληθεί, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε τον κοντινό του συνεργάτη, Ντομινίκ Κάμινγκς, οδηγώντας τελικά στην μη παραίτηση του.

Η στήριξη Τζόνσον στον Κάμινγκς οδήγησε σε δημόσια κατακραυγή, κάτι που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται να ήθελε να αποφύγει, αναφέρει το δημοσίευμα. «Σε κάποιο σημείο γίνεται πολιτική ευθύνη αν προστατεύσει τον Χόγκαν η Πρόεδρος», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρέουντ.

Ιρλανδικό σκάνδαλο με πανευρωπαϊκό χαρακτήρα

Το Politico αναφέρει ότι το «Μπερλεμόντ» με αυτό τον τρόπο θέλει να τονίσει στους διεθνούς εταίρους του, την πλήρη εφαρμογή των θέσεων του, από την ηγεσία του.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο δημοσίευμα, αρκετοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση Χόγκαν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα έρευνα επί του συνόλου της Επιτροπής, για την ορθή τήρηση των μέτρων.

«Το “Golfgate” θα μείνει στην πολιτική ιστορία της Ένωσης ως ένα ιρλανδικό σκάνδαλο με σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, αλλά και πέρα από αυτή», σημείωσε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο HEC Paris. «Η παραίτηση του Ιρλανδού Επιτρόπου κατέδειξε τον επείγοντα χαρακτήρα για μια μεταρρύθμιση του ηθικού συστήματος της Ε.Ε.», συμπλήρωσε.

Τέλος, το Politico αναφέρεται στις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή και επικεφαλής «πολιτικής ακεραιότητας» του ευρωπαϊκού τμήματος της Transparency International, ο οποίος υπογραμμίζει την «ανάγκη για την ύπαρξη ενός σαφέστερου και πιο ισχυρού καθεστώτος δεοντολογίας στα ευρωπαϊκά όργανα, με διερεύνηση ανάλογων θεμάτων από ένα ανεξάρτητο σώμα».

 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση