ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γενοκτονία Αρμενίων: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν με κεριά στο Γερεβάν

Αρμένιος πρωθυπουργός: Η αρμενοφοβία είναι η ουσία του παντουρκισμού

Kathimerini.gr

Εν αναμονή της αποδοχής από την Ουάσιγκτον του όρου Γενοκτονία για τις σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην αρμενική πρωτεύουσα Γερεβάν, κρατώντας λουλούδια και αναμμένα κεριά, για να τιμήσουν την 106η επέτειο της σφαγής του 2015.

Το πλήθος βάδισε από το κέντρο της πόλης μέχρι το μνημείο των θυμάτων των σφαγών, τις οποίες η Αρμενία, περίπου 30 χώρες και πολλοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν γενοκτονία, όρο που απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία.

Στρατιώτες, κληρικοί, γυναίκες με μικρά παιδιά και κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, έκαναν αυτήν την πορεία, όπως κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Ο Καθολικός Πατριάρχης της Αρμενικής Εκκλησίας Καρεκίν Β΄ τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση.

Εντός της ημέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, μια απόφαση που ενδέχεται να οξύνει τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τουρκίας. Η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε βούληση εξόντωσης των Αρμενίων, κάνοντας λόγο για σφαγές εκατέρωθεν, με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Η οργή των Αρμενίων απέναντι στην Τουρκία εντάθηκε μετά και την ήττα του Γερεβάν στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο, από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στηρίζεται ανοικτά από την Άγκυρα.
«Η επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι εδαφικές βλέψεις της απέναντι στην Αρμενία είναι μια απόδειξη της αναγέννησης της γενοκτονικής ιδεολογίας της», ανέφερε ο κ. Πασινιάν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

«Η αρμενοφοβία είναι η ουσία του παντουρκισμού και σήμερα βλέπουμε τις πιο αποκρουστικές εκφάνσεις του στο Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X