ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί καταλήγουν και νέοι από τον ιό

Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι όλα εξαρτώνται από το ιικό φορτίο στο οποίο έχει εκτεθεί κάποιος

Kathimerini.gr

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της πανδημίας COVID-19 είναι ο λόγος που o νέος κορωνοϊός, παρότι συνήθως πλήττει σκληρότερα ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα, κάποιες φορές προκαλεί τον θάνατο νέων και υγιών ατόμων, μεταξύ των οποίων ιατροί και νοσηλευτές. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι ακόμα και φαινομενικώς υγιείς έπασχαν από άλλα νοσήματα, τα οποία παρέμεναν αδιάγνωστα. Αυτή η εξήγηση όμως, δεν ισχύει για όλα τα θύματα νεαρής ηλικίας.

Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι όλα εξαρτώνται από το ιικό φορτίο στο οποίο έχει εκτεθεί κάποιος, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι για τη βαρύτητα της νόσου στους νέους και υγιείς πιθανώς να ευθύνεται η γενετική τους προδιάθεση και δομή, που τους καθιστά πιο ευάλωτους στον ιό, ο οποίος αναπαράγεται στο σώμα τους. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο δρ Μάικλ Σκίνερ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου. «Είναι πολύ πιθανό, η γενετική μας δομή να καθιστά πολύ δύσκολη, σε κάποιους από εμάς, την ανοσοποιητική αντίδραση στην προσβολή του νέου κορωνοϊού», εξηγεί ο δρ Σκίνερ. Κάτι παρόμοιο ισχύει για τον απλό ιό του έρπητος. Σε κάποιους ανθρώπους μία μετάλλαξη, που επηρεάζει τους κυτταρικούς υποδοχείς (ΤLR3) στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δεν τους επιτρέπει να διαχειριστούν τη λοίμωξη και συχνά νοσούν με ερπητική εγκεφαλίτιδα, που προκαλεί σπασμούς στα παιδιά.

Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, προτείνουν διαφορετική ερμηνεία. Η λοιμωξιολόγος δρ Αλισον Σινκλέρ, του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, πιστεύει ότι η βαρύτητα του COVID-19 εξαρτάται από το ιικό φορτίο. «Ένα άτομο με υψηλό ιικό φορτίο έχει περισσότερα σωματίδια του ιού από ένα άτομο με χαμηλό φορτίο. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, αν αυτό συμβάλλει περισσότερο στη δυσμενή κατάληξη ασθενών με COVID-19, αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο να το μάθουμε», επισημαίνει. Την ίδια άποψη υιοθετεί και ο δρ Εντουάρντ Πάρκερ, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, ο οποίος τονίζει ότι το αυξημένο ιικό φορτίο επιδεινώνει τα συμπτώματα τόσο για τον Sars όσο και για την εποχική γρίπη. «Είναι κατά συνέπεια απολύτως απαραίτητο να αποτρέψουμε κάθε πιθανή έκθεση στον νέο κορωνοϊό. Αν νιώθουμε αδιάθετοι, οφείλουμε να μπούμε σε καραντίνα ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να μολύνουμε κάποιον άλλο», καταλήγει ο δρ Πάρκερ.

Μια διαφορετική μελέτη αποπειράται να φωτίσει μία άλλη παραδοξότητα του νέου κορωνοϊού: το γεγονός ότι 14,5% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, νοσήσει και αναρρώσει από τον κορωνοϊό, όταν επανεξετάζονται, συνήθως δύο εβδομάδες αφού πάρουν εξιτήριο, βρίσκονται και πάλι θετικοί.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από το Λαϊκό Νοσοκομείο της Σεντσέν, το νοσοκομείο Τσινχουά του Πεκίνου, το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Γκουανγκντόνγκ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, σε 262 πρώην ασθενείς, διαπίστωσε ότι συχνότερα βρίσκονταν εκ νέου θετικοί στον ιό ασθενείς νεαρότερης ηλικίας ή άρρωστοι με ηπιότερα συμπτώματα. Ωστόσο, μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών που ξαναβρέθηκαν θετικοί, εμφάνισε ήπιο βήχα και αναπνευστική δυσφορία, ενώ κανείς δεν εμφάνισε πυρετό. Οι ερευνητές, πάντως, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτοί οι ασθενείς να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X